Cuma, Mart 24, 2023

“TURMEPA Masmavi Deniz Eğitim Kampı” 10. Kez Kapılarını Açtı

“TURMEPA MASMAVİ DENİZ EĞİTİM KAMPI” 10’UNCU KEZ KAPILARINI AÇTI

KÜÇÜK KAMPÇILAR HEM ÖĞRENDİ HEM DE EĞLENDİ

TURMEPA’nın geleneksel hale gelen Masmavi Deniz Eğitim Kampı 10’uncu kez kapılarını açtı. Bu yıl 2. kez çevrimiçi gerçekleşen kampta, çocuklar eğitici ve eğlenceli içeriklerle hem denizlerimizi korumanın önemini öğrendi hem de kendilerini geliştirme fırsatı buldular.

TURMEPA’nın 2011 yılında hayata geçirdiği Türkiye’nin ilk deniz eğitim kampı olma özelliği taşıyan “Masmavi Deniz Eğitim Kampı” 4-7 Temmuz tarihleri arasında çocuklarla buluştu. Küresel İklim Değişikliği teması ile “Denizler için teknolojiyi öğreniyor, çözümler üretiyoruz” sloganıyla çevrimiçi olarak gerçekleşen kampın sponsorluğunu Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (AGED) üstlendi. 11 yılda 840 öğrenciyle buluşan kampa bu yıl Antalya Muratpaşa ve İstanbul Beykoz ilçelerinden 11-14 yaş aralığında 20 öğrenci katıldı.

TURMEPA Masmavi Deniz Eğitim Kampı’nda çocuklar denizler, kıyı alanları ve su kaynaklarını korumanın önemi, deniz kirliliğinin nedenleri, yok olma tehdidi altındaki kıyıların korunması için yapılması gerekenler ve depozito sisteminin önemini öğrenirken, küresel iklim değişikliğinin neden ve sonuçlarını kavramaları amaçlandı. Kamp sonunda küçük kampçıların deniz ve çevrenin temiz tutulması konusunda farkındalıklarının artması ve Sıfır Atık Mavi sözü vererek sorumluluklarını yerine getirmeleri sağlandı.

Üç gün boyunca atölyelere katıldılar

Üç gün süren kampta öğrenciler her gün birbirinden farklı oyunlar ve atölyelere katılarak takım arkadaşları ile birlikte denizleri korumanın önemini öğrendi, aynı zamanda el becerilerini geliştirme imkanı buldu. Görsel Sanatlar Öğretmeni Ceyda Yakacık tarafından düzenlenen ‘’Doğal Malzemelerle Yaşam Alanı Tasarım Atölyesi’’nde öğrenciler doğada bulunan malzemeleri kullanarak denizlerle ilgili rengarenk sanat eserleri tasarladılar. Tasarım Odaklı Düşünme Atölyesinde Mimar-Eğitmen Canan Kaçar Şengül ile “Terliğimin Kenya’da işi ne?” başlıklı atölye gerçekleştirildi. Öğrenciler kendi yaşıtları mentörlüğünde Aruoba Bilim ve Teknoloji Derneği tarafından düzenlenen Tinkercad atölyelerinde 3 boyutlu tasarımlar ortaya çıkardılar. İKSV tarafından yapılacak olan Kuşlar Ne Düşünüyor? proje tanıtımının ardından yine  Aruoba Bilim ve Teknoloji Derneği tarafından origami atölyesi gerçekleştirildi. Ayrıca kamp boyunca çeşitli oyunlar, çizim atölyeleri ve satranç turnuvaları öğrencilerle buluştu. Kamp süresince unutamayacakları bir çevrimiçi macerayı deneyimleyen öğrenciler, üç günün sonunda denizlerin korunmasına yönelik ortaya çıkaracakları çeşitli Tinkercad projelerini takım arkadaşları ile birlikte sundular.

TURMEPA Hakkında

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla, 8 Nisan 1994 yılında Rahmi M. Koç’un kurucu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası ile birlikte kuruldu. 2000 yılında Bakanlar Kurulu’nca alınan kararla, kamu yararına çalışan dernek statüsünü elde etti. Hayata geçirdiği projelerle, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda kamuoyunun yakından tanıdığı TURMEPA, 28 yıl içinde Türkiye’nin önde gelen deniz odaklı sivil toplum kuruluşu haline geldi.

AGED Hakkında

Günümüzde dünyamız, sınırlı miktarda kaynaklarıyla gittikçe artan ve geçmişe nazaran daha büyük bir iştahla tüketen yaklaşık 8 milyarlık bir nüfusu barındırmaktadır. Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (AGED) 2012 yılında söz konusu bu nüfusun dünyamıza getirdiği yükü olabildiğince hafifletmek, küresel ölçekte yürütülen sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında özellikle kağıt geri dönüşümünü ülke içinde en üst düzeye çekmek, dünyadaki trendleri ve gelişmeleri takip edip sektör temsilcisi üyelerini bilgilendirmek, konferanslar ve paneller düzenlemek, halkın geri dönüşümün önemini kavraması amacıyla sosyal sorumluluk projeleri yürütmek amacı ile kurulmuş kâr amacı gütmeyen bir dernektir. Kağıt geri dönüşüm sanayiinin %90’ını temsil eden AGED; 18 üyesi ve üyelerinin 6 milyon ton kâğıt geri dönüşüm kapasitesi ile yılda 80 milyon adet ağacın kesilmesini önlemekte, 1.5 milyon ton karbon salımının önüne geçmekte ve yaklaşık 20 milyar TL katma değer üretmektedir.

 

(Visited 236 times, 1 visits today)

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz