Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) olarak Türkiye’de çeşitli hak alanlarında faaliyet gösteren 70 gençlik örgütünü temsil ediyoruz ve hazırlandığımız 2023 seçimleri için siyasi partilerden genç milletvekili aday sayılarını artırmalarını istiyoruz.
2022 yılı TÜİK verilerine göre #kaçgençvar ;
- Türkiye’de 18-30 yaş arasındaki gençler toplam nüfusun yaklaşık %20’sini oluşturmaktadır ki bu oran azımsanmayacak kadar büyük olan 17 Milyon civarında kişiyi temsil etmektedir.
- Toplam nüfusun yaklaşık %20’sini oluşturan 17 Milyon kişi, oy verebilecek nüfusun ise
yaklaşık %27’sini oluşturmaktadır. Tahminlere göre 2023 seçimlerinde ilk defa oy kullanacak seçmen sayısı 6 Milyon civarındadır. - Buna karşın, seçilme yaşının 18 olarak uygulandığı ilk seçim olan 2018 genel seçimlerinde yalnızca 8 genç vekil seçilmiştir. Seçilen genç vekillerin yarısının kadın, yarısının erkek olması cinsiyet eşitliği bakımından her ne kadar umut vaat edici olsa da genç vekillerin tamamı toplamda 600 olan vekil sayısının sadece %1.33’üne denk gelmektedir.
Gençler Siyasete Katılmakla İlgilenmiyor Mu?
2018 yılında adaylığı ilan edilen 4851 kişiden 674’ü gençtir. Gençlerin adaylar arasındaki oranı %13.89’dur. Bu oran, genç nüfusun temsilinin sağlanması için gerekli görülen %15’lik orana oldukça yakın olsa da benzer oran seçilen milletvekillerinde görülememektedir. Gelişmeler umut vaat edici olsa da gençlerin siyasette istedikleri kadar yer edinemedikleri bir gerçektir.
2021 yılında gençlerin siyasi katılımı ile ilgili gerçekleştirdiğimiz çalışmanın odak grup sonuçlarına göre ise gençler siyasetle ilgileniyor ancak;
- Siyasi riskler
- Siyasetçilerin gençlere yeteri kadar alan açmaması
- Çözüm önerilerinde gençlerin dahil edilmemesi
- Genç kadınlar için cinsiyete dayalı ayrımcılık
gibi nedenlerle aktif siyasete dahil olmaktan çekiniyor.
Bununla birlikte çok az sayıda ücretsiz aday adaylığı sağlayan siyasi partilerin yanısıra, 3 bin TL ile 15 bin TL arasında değişen aday adaylığı ücretleri, siyasi partilerdeki gençlik kollarının çoğunlukla gençlerin katılımını kısıtlayıcı bir yapıda olması, gençlik kotası olan siyasi partilerde dahi bu kotanın keyfi şekilde uygulanmaması ve gençlerin aday gösterilse de seçilemeyecek sıralardan listelere yerleştirilmesi de gençlerin katılımını engelleyen faktörlerden.
GoFor Ne Talep Ediyor?
Barınmadan istihdama, eğitimden sağlığa bir çok alanda hak ihlallerine maruz kalan ve çoğu zaman gözden çıkarılan ilk toplumsal grup olan, buna karşın toplam nüfusun yaklaşık %20’sini oluşturan gençlerin mecliste yeteri kadar temsil edilmemesini, gençlerin haklarının korunması anlamında bir kayıp olarak nitelendiriyoruz. Bu nedenle, daha adil, kapsayıcı, katılımcı ve gençlerin karar alma mekanizmalarında eşit bir şekilde söz sahibi olduğu bir meclis için seçime katılma hakkı bulunan 36 siyasi partiyi aday listelerinde gençlere alan açmaya ve genç aday sayısını artırmaya davet ediyoruz.
Gençlerin sadece seçmen veya siyasi partilerin gönüllü çalışanları olarak görülmediği, yalnızca gelecek için değil bugün için de gençlerin desteklendiği bir seçim dönemi talep ediyoruz.
Gençlik Örgütleri Forumu Derneği
GoFor Hakkında
Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor), Türkiye’nin Ulusal Gençlik Konseyi olarak hareket eder ve şu anda 70 üye örgütü bulunmaktadır. GoFor’un iki temel amacı vardır. Bunlardan ilki, Türkiye’deki çok çeşitli yapılara sahip gençlik gruplarının katılımıyla yerel ve ulusal düzeyde kapsayıcı gençlik politikalarının hazırlanmasına katkı sunmak, ikincisi ise, üye örgütlerin kapasitelerinin güçlendirilmesine destek vermektir. Bu amaçlarla GoFor; yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde savunuculuk faaliyetleri, üye örgütlerin kapasitelerinin güçlendirilmesi için eğitim ve atölye çalışmaları, gençlik haklarının görünür kılınması için raporlama faaliyetleri ve üye örgütlerin kurumsal politika üretmeleri için destekleyici faaliyetler yürütmektedir.
GoFor, Avrupa’nın en önemli gençlik ağı olan Avrupa Gençlik Forumu’nun (European Youth
Forum) üyesidir. Aynı zamanda uluslararası alanda EuroMed Akdeniz Gençlik Ağı (EuroMed
Youth Network) ve Karadeniz Ekonomik İş birliği Sivil Toplum ve Politika Birimi (Black Sea
Economic Cooperation – Civil Society and Politics Unit) üyeliğine sahiptir.