İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), ifade özgürlüğü alanında farkındalık yaratmak ve bu alandaki hukuki beceri gelişimini desteklemek amacıyla, 2019 yılından beri kapasite geliştirme programları uygulamaktadır. İFÖD, ifade ve basın özgürlüğüne ilişkin çok çeşitli hukuksal süreçleri yürütmesinin yanı sıra, kurulduğundan bu yana hukukçular, öğrenciler, dava takibi yapan sivil toplum ve medya kuruluşu çalışanlarına yönelik de kapasite geliştirme ve bilgi paylaşımı programları geliştirmekte ve yürütmektedir. Bu amaçla, 2019 yılından beri uyguladığı “Genç Hukukçular için İfade Özgürlüğü” Programına, 19-20 Ekim tarihlerinde, Ankara’da devam edecektir.
Bu program, genç hukukçular için uluslararası ifade özgürlüğü standartları ve Türkiye’de ifade özgürlüğü uygulamaları, ihlalleri ve mücadeleleri konularında farkındalık yaratmak ve katılımcıların bu alanlardaki hukuki becerilerini geliştirmek amacıyla gerçekleştirilmektedir.
Program Detayları:
Bu program, 20-35 yaşları arasında, Ankara’da bulunan genç avukatlar, hukuk öğrencileri ve ilgi duyan sivil toplum ve medya kuruluşu çalışan ve gönüllülerinin başvurusuna açıktır.
Programda ele alınacak konular aşağıdaki gibidir:
1-Uluslararası İfade Özgürlüğü Standartları
Türkiye’de İfade Özgürlüğüne Genel Bakış: Yasal ve Pratik Boyutlar
2-Milli Güvenlik, Kamu Düzeninin Korunması ve İfade Özgürlüğü
3- İnternet, Sosyal Medya ve İfade Özgürlüğü
Türkiye’de Erişim Engelleme Uygulamaları
4-Cumhurbaşkanına Hakaret ve İfade Özgürlüğü
İfade Özgürlüğü vs Hakaret Suçu
5-İfade Özgürlüğü Bağlamında Propaganda ve Örgüt Üyeliği
Propaganda Suçu ve İfade Özgürlüğü
Örgüt Üyeliği ve İfade Özgürlüğü İlişkisi
NOT: Program sadece Ankara’da bulunan kişilerin başvurularına açıktır.
Tam katılım şartı aranmaktadır. Başvuracak kişilerin, yukarıda belirtilen tarihleri göz önüne alarak başvuru yapması rica olunur. Tam katılımı sağlayan katılımcılara, program sonrasında katılım belgesi verilecektir.
Başvuru Süreci:
Başvurular sadece online olarak kabul edilmekte olup, aşağıdaki link aracılığı ile başvuru formuna ulaşabilirsiniz.
Bu program için son başvuru tarihi 6 Ekim 2024 Pazar Günü, saat 23:00’tür.
*Programa katılacak kişiler, yukarıdaki kriterlerin yanı sıra, tam katılım motivasyonları, cinsiyet eşitliği ve kimlik çeşitliliği temel alınarak seçileceklerdir.
Başvuru linki: https://ifade.org.tr/kapasite-gelistirme/genc-hukukcular-icin-ifade-ozgurlugu-programi/
Eğitmenler:
Ali Rıza Çoban: İfade Özgürlüğü Derneği’nde uzman hukukçu olarak çalışmakta olan Doç. Dr. Ali Rıza Çoban, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim dalında uzun yıllar öğretim üyesi olarak çalışmış olup bir dönem Anayasa Mahkemesi Bölümler Baş Raportörü olarak görev almıştır.
Kerem Altıparmak: Av. Dr. Kerem Altıparmak, İnsan hakları alanında uzun yıllardır çalışmalar yapmakta olan bir insan hakları savunucusudur. Altıparmak, 1996 yılından itibaren görev aldığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde, öğretim üyeliği görevinden ayrıldıktan sonra serbest avukat olarak meslek hayatına devam etmektedir. Altıparmak 2017 yılında kurulan İfade Özgürlüğü Derneği’nin de kurucularındandır.
Melike Türkay: İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat olarak mesleğini sürdürmektedir. Bahçeşehir Üniversitesi’nde kamu hukuku alanında yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. 2022 Eylül ayından bu yana İfade Özgürlüğü Derneği’nde avukat olarak çalışmaktadır.
Sevgi Kalan Güvercin: Sevgi Kalan Güvercin, 2006 yılından beri İstanbul Barosuna kayıtlı avukat olarak mesleğini sürdürmektedir. 2017 yılında kurulan İfade Özgürlüğü Derneği’nin kurucularındandır. Aynı zamanda İfade Özgürlüğü Derneği’nde uzman hukukçu olarak çalışmaktadır.
İletişim Bilgileri
Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz: