Cumartesi, Kasım 23, 2024

Geleneksel Sanatların Sinemayla Buluştuğu Film Günleri İstanbul’da Başlıyor

Geleneksel Sanatlar Derneği, 12-17 Kasım 2022 tarihleri arasında İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sinemasında, Gelenekten Geleceğe Film Günleri adıyla yepyeni bir sinema etkinliği gerçekleştiriyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gelecek Gençlerin Kültür Endüstrileri Programı tarafından desteklenen Gelenekten Geleceğe Projesi kapsamında Türkiye’de ilk defa geleneksel sanatlar ve zanaatlar alanında film ve belgesellerin gösterimi yapılacak.

Gelenekten Geleceğe Film Günleri, geleneksel sanatlar ve zanaatlar konulu filmlerin bir çatı altında toplanarak daha önce örneği olmayan bir film envanteri oluşturmak amacıyla yola çıktı.

Türkiye’de ilk defa geleneksel sanatlarla sinemayı buluşturan özgün sinema etkinliği olan Gelenekten Geleceğe Film Günleri, uzun vadede geleneksel sanatlarla sinemanın daha fazla etkileşim hâlinde olduğu ve birbirinden beslendiği bir platform hâline gelecek. Dünyanın pek çok farklı bölgesinden kültürel zenginliklerin kanıtı olan geleneksel sanat türlerini konu almış ya da bunlardan esinlenmiş kısa ve uzun metraj kurmaca, belgesel, animasyon film gösterimleri, söyleşi ve atölyeler eşliğinde meraklılarıyla buluşturulacak.

Minyatür, ebru, hat, tezhip, katı’, cilt, çini, tekstil gibi geleneksel Türk sanatlarıyla ilgili film gösterimlerinin yanı sıra diğer ülkelerin gelenekli sanatlarını konu alan filmler de festivalde seyirciyle buluşturulacak.

11 Kasım’da Atatürk Kültür Merkezi Yeşilçam Sinemasındaki açılış programıyla başlayacak olan Gelenekten Geleceğe Film Günleri kapsamındaki tüm film gösterimleri ve yan programlar, ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

 

Bir Usta, Üç Film, Derviş Zaim

Geleneksel sanatlar söz konusu olduğunda akla ilk gelen yönetmen Derviş Zaim’in Cenneti BeklerkenNoktaGölgeler ve Suretler isimli üç filmi etkinlikte yer alacak, usta yönetmen gösterimlerin ardından seyirciyle buluşacak.

Murat Pay ve Dilsiz

Yönetmen Murat Pay’ın ödüllü filmi Dilsiz babaannesinden kalan, içinde hat sanatı malzemeleriyle dolu sandığı bulan Sami’nin değişen hayat hikâyesini anlatıyor. Film gösterimine seyirciyle buluşmak üzere Murat Pay da katılacak.

Hidden Art of Islam

Faris Kermani’nin yönettiği ünlü BBC belgeseli Hidden Art of Islam, film günlerinde meraklılarına sunulacak.

Sanatın Kadınları Belgeselleri

Sanatın birçok dalında başarılı olan kadınların belgeselleri ödül almaya devam ederken Gelenekten Geleceğe Film Günleri’nde gösterilecek.

 

Gelenekten Geleceğe Film Günleri’nde Gösterilecek Filmler

Cenneti Beklerken / Derviş Zaim, Türkiye, 2006

Nokta / Derviş Zaim, Türkiye, 2008

Gölgeler ve Suretler / Derviş Zaim, Türkiye, 2010

Dilsiz / Murat Pay, Türkiye, 2019

Sanatın Kadınları Belgeseli / Erol Çelik, Türkiye, 2020

Geleneksel Tespih Belgeseli / Mehmet Emin Başyiğit, Türkiye, 2022

Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara Zanaatın Ötesi Belgeselleri / Türkiye Tasarım Vakfı, 2021

Buta / Ilgar Najaf, Azerbaycan, 2011

God of Waiting / Amit Saxena, Hindistan, 2020

The Consolation of the Blue / Joe Zhao, Hollanda-Çin, 2019

The Starry Night / Joe Zhao, Hollanda-Çin, 2020

Paper Worlds of Latif Kazbekov / Sofya Leonidova, Rusya, 2019

Surmeli Qız / Davar Najafi, İran, 2018

Osariya / Calvin Chinthaka, Sri Lanka-İngiltere, 2019

Ağla / Ismail Monsef, İran, 2015

The Hidden Art of Islam / Faris Kermani, İran, 2012

Ismail / Daniel Faulhaber – Lucia Dregger – Michel Voigt, Türkiye – Almanya, 2014

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz