Çarşamba, Ocak 15, 2025

Interreg Sınır Ötesi İş Birliği Programı’nda Ücretli Gönüllülük Deneyimi

Geçtiğimiz sene iş arayışında olduğum dönem https:/ab-ilan.com/ ve https://gelbasla.com/ tarafından duyurusu yapılan iş ve proje fırsatlarını takip ediyordum. O sıra https:/ab-ilan.com/ aracılığıyla IVY (Interreg Volunteer Youth) programı Interreg Avrupa Sınır Ötesi İş Birliği projesi gönüllü çağrısına denk geldim ve İtalya merkezli Akdeniz bölgesini kapsayan sınır ötesi iş birliği proje yolculuğum böylece başlamış oldu.

 

INTERREG VOLUNTEER YOUTH (IVY) nedir?

Interreg Volunteer Youth (IVY), AB’nin Bölgesel ve Kentsel Politika Genel Müdürlüğü (DG REGIO) tarafından desteklenen ve Almanya merkezli AEBR (https://www.aebr.eu/) isimli kurum tarafından yönetilen bir gençlik ve dayanışma girişimidir. Gönüllülük yoluyla yeni uluslararası deneyimler edinmek ve dayanışma projelerine katkıda bulunmak isteyen gençlere yönelik geliştirilmiştir. Girişim doğrudan gençlere yönelik olsa da programa kabul alan her katılımcı farklı bir sınır ötesi iş birliği programında görev aldığı için, bu programlara (Interreg) iş gücü katkısı da yapmaktadır. Her ne kadar gönüllü proje olarak geçse de programa kabul alan her katılımcı gidecekleri ülkeye göre değişen rakamlarda destek ücreti almaktadır. 2023 itibariyle katılımcıların aldığı ücret günlük 23-27 euro arasında değişmektedir. Aylık ücret hesaplanırken günlük rakam hafta sonları da dahil edilerek 30 ile çarpılmaktadır. Peki kimler başvurabilir? Okumaya devam edin.

 

Interreg Volunteer Youth (IVY) Programına başvuru şartları nelerdir?

18-30 yaş aralığında olmak,

Daha önce aynı programdan yararlanmamış olmak,

AB, Avrupa Ekonomik Alanı, IPA (Sırbistan, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Arnavutluk ve Türkiye) ve Program ülkelerinden (Cezayir, Ermenistan, Gürcistan, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Filistin, Moldova, Tunus ve Ukrayna) birinin vatandaşı olmak veya bu ülkelerden birinde oturum iznine sahip olmak.

Adriyatik ve İyonya ülkeleri arasındaki iş birliği projesinde 6 ay gönüllülük

Ben Interreg Volunteer Youth programı kapsamında 6 ay boyunca Bologna, İtalya merkezli Interreg IPA ADRION sınır ötesi iş birliği programında görev aldım. Sizin de yararlanabileceğiniz en uzun süre 6 ay. Kabul almanız durumunda çalışacağınız kurumun merkez ofisinin olduğu ülkeye taşınmanız gerekiyor fakat benim çalıştığım dönem salgına denk geldiğinden ve Interreg IPA ADRION Program çalışanları da uzaktan çalıştığı için gitmem gerekmedi ve uzaktan katkıda bulundum. Erasmus+ projelerinde olduğu gibi bir Interreg programına kabul almanız halinde vize başvurunuz için gerekli belgeler yönetici kurum AEBR ve kabul alacağınız Interreg programı tarafından sağlanıyor. Sağlık sigortanız, vize masraflarınız ve gideceğiniz ülkenin diline çok hakim değilseniz ama öğrenmek istiyorsanız dil kursu masrafları da AEBR tarafından karşılanıyor. Ben İletişim fakültesi çıkışlı ve bu alanda iş deneyimine sahip biri olarak kurumun iletişim faaliyetlerine destek oldum ki zaten hemen hemen tüm katılımcılardan görünürlük, iletişim, raporlama çalışmalarında katkı bekleniyor. Yürütülen projeleri takip etmek, proje yürütücüleriyle röportajlar organize etmek, projeler hakkında yazmak, sosyal medya kanalları için içerik üretmek, web sitesini güncel tutmak en çok vakit ayırdığım sorumluluklardı.

 

Mentorum ve başka bir iş birliği programının yöneticisiyle ortak makale çalışmamız için tıklayın

Interreg IPA ADRION sayfasında yayımlanan deneyim paylaşımım için tıklayın

Başvuru sırasında dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı var mı?                  

Dikkat! Interreg Volunteer Youth programına yapacağınız başvuru Interreg Project Partner ve Interreg Reporter olarak 2 farklı kategoriye ayrılıyor. Benim yaptığım gibi Interreg Reporter ilanına başvurursanız özellikle belirli bir bölgede gerçekleştirilen Interreg projelerini raporlama, bölgesel entegrasyonun faydalarına ilişkin bilgilerin yayılmasına yardımcı olma çalışmalarına katkıda bulunursunuz. Interreg Reporterlar bu nedenle Interreg Yönetim Otoritelerinin ve/veya Interreg Ortak Sekreterliklerinin ofislerinde görevlendirilir. Benim görev aldığım Interreg IPA ADRION programı da Adriyatik ve İyonya ülkeleri arasındaki iş birliğini geliştirme amaçlı finanse edilen, takip edilen ve yönetilen tüm projelerin takip edildiği ana merkezdi. Interreg Project Partner duyurusuna başvurmanız halinde ise Interreg IPA ADRION gibi bir merkez sekreterlik Interreg programı tarafından kabul edilen ve destek almaya hak kazanan bir proje yararlanıcısında çalışır ve onlara katkıda bulunursunuz.

 

Açık ilanlara nereden başvurabiliriz?

Tüm ilanlar AEBR’ın resmi sitesinde duyurulmakta. Başvurunuzu yine aynı siteden yapabilirsiniz. https://aebr.teamtailor.com/jobs

 

Program tarafından konaklama ve gıda ihtiyacım karşılanıyor mu?

Hayır. Konaklamadan ve gıda masraflarından katılımcılar sorumlu.

 

Dil belgesi isteniyor mu?

Dil belgesi sunma zorunluluğu olmasa da başvuracağınız programın çalışma dili çok büyük ihtimalle İngilizce olacağından ve sizden beklenen katkıyı verebilmeniz için en azından orta seviyede İngilizce veya başvuracağınız programın dilini bilmeniz avantaj olacaktır. Benim çalıştığım programın çalışma dili tamamen İngilizce’ydi fakat örneğin İspanya ve Portekiz arasındaki iş birliği programına başvuruyorsanız İspanyolca veya Portekizce bilgisi İngilizce’den daha öncelikli olabilir. Kurum tarafından beklenen dil yeterliliği başvuru sayfasında belirtilmektedir.

 

Verilen ücret o ülkede geçinebilmek için yeterli mi?

Verilen ücret ülkeye göre değişmekle birlikte programın bir gönüllü program olduğu unutulmamalı. Örneğin Polonya için verilen ücret aylık yaklaşık 700 euro. Bu ücretin yetip yetmemesi kişinin bireysel harcamalarına göre değişiklik gösterir. Kişi eve çıkmak yerine AB programıyla geleceğini belirterek yurt başvurusu yapabilir ve konaklama masraflarını böylece düşürebilir.

 

Interreg Sınır Ötesi İş Birliği Programlarına Türkiye dahil mi?

Evet. Türkiye hali hazırda 3 sınır ötesi iş birliği programından yararlanmaktadır. Türkiye’nin de dahil olduğu Interreg Sınır Ötesi İş Birliği Programları:

  • Interreg NEXT Akdeniz Havzası Sınır Ötesi İş Birliği Programı

https://www.enicbcmed.eu/

  • Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İş Birliği Programı

https://blacksea-cbc.net/

  • Interreg-IPA CBC Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İş Birliği Programı

http://www.ipacbc-bgtr.eu/

 

Sınır Ötesi İş birliği programları hakkında Türkçe bilgi için T.C AB Başkanlığı’nın sayfasına da bakabilirsiniz.

https://cbc.ab.gov.tr/

 

 

Tüm Interreg sınır ötesi programlarına bu siteden bakabilirsiniz.

https://interreg.eu/

 

 

Programa katılmanın size nasıl bir katkısı olabilir?

Öncelikle uluslararası bir iş deneyimi kazanmış olursunuz.

Türkiye’nin de parçası olduğu sınır ötesi iş birliği projelerinin işleyişi, faydası, sınırları, zorlukları hakkında bilgi ve deneyim elde edersiniz.

Kariyerinize iş birliği, kalkınma projeleri ile devam etmek istiyorsanız bu deneyim tam zamanlı bir işe kabul almanızın önünü açar.

Gelecekteki deneyimlerinizde yararını göreceğiniz yeni beceriler, deneyimler elde eder, dil becerilerinizi geliştirirsiniz.

Sınır ötesi iş birliği alanında network edinirsiniz.

AB tarafından sağlanan hibe, proje fırsatları hakkında daha fazla bilgi edinirsiniz.

Özgüven kazanırsınız.

Proje yönetimi deneyimi elde edersiniz.

Sosyal medya yönetimi, içerik oluşturma, grafik tasarım, dijital pazarlama gibi dijital beceriler elde edebilirsiniz.

 

Interreg Volunteer Youth sayfası: https://www.interregyouth.com/

İletişim: [email protected]

 

Benim de blog sayfamı inceleyip sosyal medyadan bağlantı kurarak iletişime geçebilirsiniz.

https://www.eminyigitkoyuncuoglu.com/

 

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz