UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 2025 dönemi için son başvuru tarihleri uzatıldı.
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı (UCCN) başvuru çağrısının 31 Ekim 2024 tarihinde başlatılmasının ardından, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı sekretaryasına başvuruların çevrim içi form aracılığıyla 31 Ocak 2025 tarihinden 3 Mart 2025 tarihine uzatıldığı öğrenilmiştir.
Bu kapsamda Belediye Başkanlıkları tarafından gerçekleştirilecek başvuruların Millî Komisyon ön inceleme sürecini gerçekleştirebilmesi için UNESCO Türkiye Millî Komisyonuna başvuru dosyalarının ekleriyle birlikte gönderilme tarihi 15 Aralık 2024 tarihinden 3 Şubat 2025 tarihine uzatılmıştır.
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, sürdürülebilir kentsel kalkınma için stratejik unsur olarak kültür ve yaratıcılığı kullanan dünya çapındaki şehirler içinde ve arasında uluslararası iş birliğini geliştirmek amacıyla 2004 yılında kurulmuştur.
Ağ, tüm bölgelerden farklı coğrafi, demografik, ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel koşullara sahip şehirleri bir araya getirmekte ve ortak bir misyon doğrultusunda çalışmaktadır. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 2025 Dönemi başvuru çağrısı doğrultusunda şehirleri güvenli, dirençli, kapsayıcı, sürdürülebilir ve geleceğe hazır duruma getirme konusunda kültür ve yaratıcılığı kentsel gelişim planlarının merkezine yerleştirmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda şehirlerin, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından özellikle SDG11 hedefiyle kapsayıcı, güvenli, dirençli ve sürdürülebilir kılınması amaçlanmakta ve somut katkılar sağlanmaktadır. Ağ ayrıca, UNESCO’nun kültür alanındaki öncelikleri doğrultusunda, şehirlerin sürdürülebilir kalkınmadaki merkezi rolünü ortaya koymakta ve bu süreçte yerel boyutun önemini vurgulamaktadır. Bir şehir, Ağın genel vizyonu ve hedeflerine potansiyel katkısının yanı sıra her düzeyde iş birliği, dayanışma ve diyaloğun teşvik edilmesi ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının uygulanması da dâhil olmak üzere UNESCO’nun yetki ve önceliklerine bağlılığını göstermelidir.
Yaratıcı Şehirler Ağı; “edebiyat”, “film”, “müzik”, “zanaat ve halk sanatları”, “gastronomi”, “tasarım”, “medya sanatları” ve “mimari” olarak belirlenen sekiz temayı içermektedir.
Detaylı bilgi ve başvuru için tıklayın