Salı, Ocak 14, 2025

AB Formatında CV Nasıl Hazırlanır? – (EuropeAid CV format)

Türkiye’de Avrupa Birliği Projelerinde görev alan kişilerin doldurmaları gereken CV formatı ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususları bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. Bu format Europass CV formatından farklı olup, daha yaygın olarak Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen programlarda talep edilmektedir.

Sektörde yapacağınız iş, proje, staj vb başvurularda rahatlıkla kullanabileceğiniz Avrupa Birliği standartlarına uygun CV’yi aşağıda belirtilen şartları izleyerek rahat bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Öncelikle dosyanın formatı ile oynamayın. Yazı tipini değiştirmeyin. Önemli olduğunu düşündüğünüz anahtar kelimeleri kalın (bold) yapabilirsiniz.

Dosyanın ilk bölümü dikey formatta, “Professional Experience” ile başlayan bölümden itibaren yatay formata hazırlanmaktadır. Dosya şablonu da zaten bu şekilde hazırlanmıştır, bu nedenle yönlendirmeleri değiştirmeyin. CV’niz A4 boyutunda olmalıdır.

CV’nize lütfen fotoğrafınızı eklemeyin!

CV içindeki ana başlıkları ve numaralandırmayı değiştirmeyin. O bölüm için verilecek bir yanıtınız yoksa boş bırakın.

BURADAN indirebileceğiniz CV taslağını doldururken aşağıdaki bilgileri göz önünde bulundurunuz.

Genel Bilgiler

CV’nin ilk bölümü (Ad, Soyad vs) kimlik bilgileri ve kişisel bilgileri içermektedir.

Education (Eğitim)

Bu bölümü sondan başa doğru giderek doldurabilirsiniz. Diğer bir deyişle, en son aldığınız diploma en üstte yer almalıdır.

Language Skills (Dil yetkinliği):

Burada derecelendirme 1’den 5’e yapılmaktadır. Lütfen 1’in mükemmel, 5’in ise temel seviye olduğuna dikkat ediniz. Eğer o dili çok iyi biliyorsanız 5 değil, 1 yazmalısınız!

Membership of professional bodies (Profesyonel kuruluş üyelikleri)

Buraya üyesi ya da yöneticisi olduğunuz profesyonel kuruluşları listeleyiniz. Eğer yoksa, lütfen silmeyiniz sadece boş bırakınız.

Other Skills (Diğer beceriler)

Bu bölümde sadece bilgisayar yazılımı, internet araçları kullanımı gibi ikincil yetenekleri dahil edin. Mesleğinizle ilgili profesyonel becerilerinizi bu kısımda belirtmeyin.

Present Position (Şu Anki Mesleğiniz);

Sadece Pozisyon unvanını, şirket adını ve yerini açıklayınız. Bu pozisyonla alakalı ayrıntılı açıklama “Professional Experience” bölümünde yer almalıdır.

Years within the firm (Firmada geçirilen süre);

Burada şu anki işinizde kaç yıl geçirdiğinizi belirtmelisiniz.

Key Qualifications (Kilit Nitelikler);

Bu bölüm CV’nizin en önemli bölümlerinden biridir. Lütfen sahip olduğunuz yetenekleri ve kilit nitelikleri her birini mümkün olduğunca kısa ama net bir şekilde açıklayın. Bu bölümde yer alan nitelikler, iş tanımında yer alan nitelikler ile uyum göstermelidir. Örneğin iş tanımında (Terms of Reference) / ilanda genç istihdamı konusunda en az 5 yıl deneyim yazıyorsa, bu bölümde bu niteliğin karşılığı açıkça yer almalıdır. Bu bölümde CV’nizin aranan niteliklerle uyum göstermesi beklenmektedir. Bu nitelikleri karşılayan bölümleri bold yapmanızı öneririz.

Specific experience in the region (Farklı bölgelerde deneyim)

Bu bölümde hangi ülkede ne kadar zaman geçirdiyseniz belirtmelisiniz. Bu bölüme tatil amaçlı yapılan seyahatler dahil edilmemelidir, sadece eğitim, staj ya da iş nedeniyle farklı ülkelerde geçirdiğiniz süreler yazılmalıdır.

Professional experience (Profesyonel Deneyim)

CV’nizin en uzun bölümü burasıdır. Bu bölüme oldukça detaylı bir şekilde özel çalışma deneyimleriniz, pozisyonlarınız ve bu pozisyonlardaki görev tanımlarınız dahil edilmelidir. Bu bölüm yatay formatta hazırlanmalı, kilit niteliklerde olduğu gibi, geçmiş deneyimlerinizde iş tanımı ile uyumlu anahtar sözcükler mevcutsa bold yapılarak daha görünür kılınmalıdır. Bu bölümde referans kişisi bazı CV’lerde talep edilirken, bazılarında istenmemektedir. Bu bölümü yeterince detaylandırdığınızdan emin olunuz.

Other relevant information (e.g., Publications) (Diğer ilgili bilgiler):

Bu bölüme almış olduğunuz ödüller, yapmış olduğunuz yayınlar gibi diğer bilgilerinizi sıralayabilirsiniz.

Avrupa Birliği CV formatını indirmek için tıklayınız. 

 

Hüseyin Aktürk

AB-ilan.com Kurucusu– Kıdemli Proje Yöneticisi

https://www.huseyinakturk.com

 

AB-ilan.com yazar içerikleri kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

 

BENZER İÇERİKLER