Çarşamba, Nisan 24, 2024

AB Projelerinde Çalışmak İsteyenler için Kariyer Olanakları

AB Projeleri Türkiye’de hem müktesebata uyum sağlamak adına hem de Birlik Programları ile ülkeler arası uyumu yakalamak adına çok büyük katkılar sunmuştur. Bu programlar kurumlara, kuruluşlara projeler aracılığıyla mali kaynak sağladığı gibi, birçok uzmanın / genç profesyonelin istihdam edilmesine de imkan vermektedir. Bu yazımızda AB Projelerinde kariyer imkanlarını, bu projelerde görev almak isteyenlerin takip etmesi gereken yöntemleri paylaşacağız.

Proje Yürütücüsü Kurumlarda Çalışmak

AB Projelerinde çalışabilmenin en kolay yollarından biri, yürütücü bir kuruluş ile iletişime geçerek onların yürüttüğü projelerde belirli süreli asistan / uzman olarak görev almaktır. Türkiye’de üniversiteler, sivil toplum örgütleri, kamu kurum kuruluşlar, odalar / borsalar ve diğer kuruluşlar Avrupa Birliği fonlarından faydalanabilmek için projeler sunmaktadırlar. Bu projeler, istihdam, çevre, iklim değişikliği, sosyal içerme, göç ve benzeri başlıklarda açılan programlara, kuruluşların sundukları projelerin kabul edilmesi sonrasında gerçekleşmektedir. Proje sunan kuruluşlar hali hazırda kendi personellerini projelerde görevlendirebileceği gibi dışarıdan da asistan / uzman istihdamı gerçekleştirebilmektelerdir. Bu projelerde doğabilecek iş ilanları başlıklarını “proje kapsamında görevlendirilmek üzere uzman / asistan istihdam edilecektir” şeklinde görebilirsiniz. Bu ilanları kaçırmamak için bir özellikle sizin ilgili alanınızda faaliyet gösteren kuruluşları yakın takibe almanız, sosyal medya hesaplarını ve  web sitelerini sıklıkla takip etmeniz faydalı olacaktır. Bunun dışında sitemiz www.gelbasla.com projeler sektöründe en çok ilan yayınlayan kariyer sitesidir. Bu sitedeki ilanları takip edebilir, buradaki açılan pozisyonlara başvuru yapabilirsiniz.

 

Kuruluşlar ile Birlikte Proje Yazmak

Projelerde kendinize istihdam yaratmanın bir diğer yolu ise proje yazmayı öğrenerek ihtiyaç duyan kuruluşlar ile birlikte proje yazmaktır. Üniversitede, iş hayatınızda veya emekliliğinizde yakın temasta olduğunuz, gönül verdiğiniz, üyesi olduğunuz, birlikte çalıştığınız dernek veya vakıflar olabilir. Bu kuruluşlar için doğabilecek proje fırsatlarını takip ederek, böyle bir imkan doğduğunda bu olasılığı kuruluş ile paylaşmanız kendinize istihdam yaratmanın kapısını açacaktır. Örneğin temasta olduğunuz sivil toplum örgütü için, onlarla birlikte Sivil Toplum Diyalogu veya benzeri bir programa başvuru yapabilir, yazdığınız projenizde de kendi uzmanlık alanınıza uygun bir pozisyon yaratabilirsiniz. Bu sayede projeniz kabul edilirse hem o kuruluşa fon kaynağı sağlamış olursunuz hem de kendinize bir istihdam olanağı yaratmış olursunuz. Bu çerçevede proje yazma, yürütme gibi becerilerin sektörde çok önemli bir yeri olduğunu, bu alanda kapasitenizi geliştirmenizin faydasını ve gerekliliğini yeniden vurgulamak isterim.

 

Teknik Destek Projelerinde Görev Almak

Yukarıda bahsettiğimiz yollardan biraz daha karışık olan bu kariyer imkanında biraz daha girişimci, biraz daha araştırmacı olmanız gerekmektedir. Teknik Destek Projeleri Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen projelerin ilgili paydaşlar tarafından yürütülebilmesi için sağlanan destek projeleridir ve konsorsiyumlar tarafından uygulanır. Bu projeleri nereden bulur ve takip ederiz? Bu projeleri yakın takibe alabilmek için Türkiye’de iki önemli kurumu bilmek ve bu kurumların sitelerini düzenli takip etmek gereklidir. Bu kurumlardan biri Merkezi Finans ve İhale Birimi’dir (CFCU) ( https://cfcu.gov.tr/tr) Kariyer arayışına girmeden önce bu kurum ile ilgili “Hakkımızda” bölümünü okumanızı ve kurum ile ilgili bir ön bilgiye sahip olmanızı öneririm. Kurumun ana sayfasında bir ihale arama modülü göreceksiniz. Bu modülde kapalı ve hizmet alımı işaretleyerek Türkiye’de  başvuru kapanmış teknik destek projelerini görebilirsiniz. Burada yakın tarihli olan ve “Award Notice” dediğimiz kazanan konsorsiyumların yayınlandığı mektubun paylaşıldığı ihaleleri dikkatlice inceleyebilir, buradaki konsorsiyumların kimlerden oluştuğunu, hangi firmaların bu projelerde ihaleler kazandığını görebilir, o kurum/kuruluş ve firmaları takip listenize alabilirsiniz. Bu konuda biraz daha girişimci olmak isterseniz yine aynı ihale modülünde “Award Notice”i yayınlanmamış ama “Shortlist Notice”i yayınlanmış ihaleleri inceleyebilirsiniz. Short List Notice (yani Kısa Liste) ihalelere tam teklif sunmaya davet edilen konsorsiyumların bilgilerini içerir. Buradaki kurumları inceleyerek daha konsorsiyum projeyi kazanmadan irtibata geçebilir ve projelerinde çalışmak ile ilgilendiğinizi belirtebilirsiniz. Bu firmaların sitelerine girerek açık pozisyon olmasa dahi uzman havuzlarına ileride değerlendirilmek üzere CV’nizi gönderebilirsiniz.

Merkezi Finans ve İhale Birimi’ne benzer olarak diğer bir ihale yöneticisi kurum olan ‘Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nı da (Kısa Adıyla İKG – İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi) (http://www.ikg.gov.tr/ ) yakından takip etmeniz gerekmektedir. Sistem MFİB ile benzerdir. Üst kısımda yer alan ‘İhaleler’i tıklayarak solda yer alan ihale arama modülünde “1-Hizmet Alımı” ve “Kapalı”yı tıklayarak aynı şekilde ihale kısa listelerine ve kazananlar listelerine ulaşabilirsiniz.

Bu konsorsiyumların iş ilanları da yine yaygın olarak www.gelbasla.com sitemizde de yayınlanmaktadır. Bu siteden de uygulanan teknik destek projelerinde ihtiyaç duyulan pozisyonlarda iş başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

İş arama kanalınız ve yönteminiz ne olursa olsun sizi istihdama götürecek yolun araştırmacı ve girişimci bir ruh olduğunu unutmayın. Son derece dinamik olan bu sektörde statik kalarak, rutin CV gönderimi yaparak iş bulmanız oldukça zordur. Başvurularınızı yapmadan önce sizler için hazırladığınız CV ve ön yazı hazırlama ipuçlarını  da okumanızı öneririm.

Sektörde görev almak isteyen herkese de şimdiden başarılar dilerim.

Hüseyin Aktürk

AB-ilan.com & Gelbasla.com Kurucusu – Kıdemli Proje Yöneticisi

https://www.huseyinakturk.com

 

AB-ilan.com yazar içerikleri kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

 

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz