Dijital Haklara Erişim İnisiyatifi tarafından 25-26 Mayıs 2024 tarihlerinde İzmir’de “Çoklu Kriz Dönemlerinde Yaşlıların Sağlık Hakkının Güçlenmesi İçin Yenilikçi Çözümler Toplantısı” gerçekleşecektir.
6 Şubat depremleri ile birlikte depremin etkilerinden en fazla etkilenen hak gruplarının başında yaşlılar gelmektedir. Yaşlılar kendi içlerinde homojen bir grubu içermemektedir. Kırsalda yaşayan, kadın, engelli, LGBTİ, mülteci gibi farklı kesişimsel özelliklere sahip yaşlılar deprem sonrasında haklara erişirken birçok ihlallerle karşılaşmıştır.
Yapay zekâ, halk sağlığı ve yaşlı insanlar için sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere birçok alanda devrim yaratıyor. Yapay zekâ, sağlık risklerini ve olaylarını tahmin etmek, ilaç geliştirmek, bakım hizmetlerinin kişiselleştirilmesini desteklemek ve çok daha fazlasına yardımcı olmaktadır. Yaşlılar tarafından ve onlarla birlikte yapay zekâ teknolojilerinin katılımcı tasarımı; yaşa göre çeşitlilik gösteren veri bilimi ekipleri ve tüm yaşları kapsayıcı veri toplama gibi alanlarda çalışmalar depremden etkilenen yaşlı kişilerin haklara erişimlerini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma böyle bir arka planla hazırlanmıştır. Ulusal yaşlı hakları strateji belgesi ve eylem planı başta olmak üzere birçok uluslararası belgelerde yaşlıların iyi olma hallerinin güçlenmesine yönelik uygulamaların geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu uygulamalarda teknoloji tabanlı bir yaklaşımla hareket edilmesi gerekmektedir. Yaşlanan nüfusun oranı dikkate alındığında Türkiye’de de yaşlıların dijital araçlara erişimleri sağlanmalı, dijital okuryazarlık becerileri arttırılmalıdır.
Her türlü afetten etkilenen yaşlıların sağlık hizmetlerine teknoloji yolu ile erişimlerini sağlamak için teknoloji alanında çalışan aktörler ve yaşlıların katılımıyla 2 günlük bir toplantı gerçekleştirerek hedef grup ile teknolojiyi bir araya getireceğimiz prototip bir fikir ortaya çıkarmak istemekteyiz. Bu fikrin orta ve uzun vadede başta afetlerden etkilenen/ etkilenecek (olası afetlere yönelik) yaşlılar özellikle yalnız yaşayan yaşlıların sağlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırması beklenmektedir. Yapay zekâ teknolojilerinin yaşlı insanların sağlığını ve esenliğini iyileştirebileceğini, ancak tasarımları, uygulamaları ve kullanımlarının yaş ayrımcılığından arınması gerekmektedir. Afetler sonrasında birçok kurum yaşlılara yönelik çalışmalar gerçekleştirmekle birlikte bu çalışmalar “anlık iyileştirme” yaklaşımının ötesine geçmemektedir. Bu olguyu 6 Şubat depremleri sonrasında sahada bire bir görmüş olduk. Aynı zamanda yaşlıları homojenleştiren bir yaklaşımla hareket edilmektedir. Akut dönem sonrasında yaşlıların özellikle yalnız yaşayan yaşlıların sağlık hizmetlerine erişimleri önemlidir.
Kimler Katılabilir?
-Yaşlı hakları alanında doğrudan ya da dolaylı olarak çalışmalar gerçekleştiren,
-Yaşlı hakları alanında savunuculuk girişiminin bir parçası olan ve olmak isteyen,
-Teknoloji odaklı sosyal kalkınma çalışmalarına ilgi duyan ve bu konularda fikir üreten,
programa başvuru yapabilirler.
* Yeme-İçme Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından desteklenmektedir. Ulaşım ve Konaklama karşılanmamaktadır.
Başvurular 22 Mayıs 2024 tarihine kadar kabul edilecektir.
Sorularınız için: [email protected]
Başvuru Linki: https://docs.google.com/forms/d/1AnU0v-sJD6DuhNEw96jraaezO0Lmim0Mn7_rFvPhkow/edit