Perşembe, Nisan 18, 2024

Ekolojik Arıcılık ile #ArılarıYaşatalım

“Arıları Yaşatalım”, arı ürünlerinden faydalanan insana değil, arıların bütüncül faydasına odaklı bir proje. Doğada var olan sorunların, ekolojik dengenin bozulmasının ilk göstergelerinden biri, bölgedeki arı nüfusunun olumsuz etkilenmesidir. Küresel iklim değişikliği, çevre kirliliği, insan baskısı altında doğal alanların azalması arıları zayıflatır, hastalıklara açık hale getirir. Buna bir de çiftçi ve arıcıların zaman zaman hatalı ve gereksiz yere kullandığı sentetik kimyasallar, kovana/koloniye yapılan aşırı ve gereksiz müdahaleler eklendiğinde, arıların ne kadar ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu anlaşılabilir.

Arılar Ölüyor Mu?

2007’de ekoloji dünyası büyük arı ölümleriyle şok geçirdi, bunların büyük çoğunluğu arıların tamamen kaybolduğu Koloni Çöküş Sendromu (CCD) idi. Türkiye’de kovan kaybı konusunda çok güvenilir istatistikler bulunmamakla birlikte, Uludağ Üniversitesi arı kayıplarının yüzdesi hakkında % 10-20’den % 70’e yükseldiği şeklinde bir bilgi paylaştı ve bu endişe verici bir oran.

Arıları Kurtaran Çözümler

Sağduyulu eylemler, dünya arılarını eski haline getirebilir ve koruyabilir. İşte güçlü bir başlangıç:

1. En tehlikeli yedi pestisiti yasaklayın.
2. Tozlayıcıların sağlığını doğal yaşam alanlarını koruyarak koruyun.
3. Ekolojik tarımı yeniden canlandırın.

Ekolojik, organik tarım yeni bir şey değildir. İnsanlık tarihinde tarımın en çok yapıldığı yol budur. Ekolojik tarım, büyük tek tip alanlardan kaçınarak ekosistem çeşitliliğini koruyarak böcek hasarına karşı direnir. Ekolojik tarım zemin besinlerini doğal gübreleme sistemleri ile eski haline getirir, rüzgâr ve su erozyonundan kaynaklanan toprak kaybını önler, pestisit ve kimyasal gübrelerden kaçınır.

Ekolojik tarım, arı popülasyonlarını ve daha sağlıklı arıları yeniden canlandırarak, tozlaşmayı geliştirir ve bu da ürün verimini geliştirir. Ekolojik tarım, doğal ekosistem hizmetlerinden, su filtrasyonu, tozlaşma, oksijen üretimi, hastalık ve zararlı kontrolünden yararlanmaktadır.

Detaylı bilgi ve daha fazlası için tıklayın

BENZER İÇERİKLER