Cumartesi, Aralık 14, 2024

Ortaklaşa Hibe Programı I.Açık Çağrı Döneminde Desteklenecek Projeler Açıklandı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) Avrupa Birliği’nin desteğiyle hayata geçirdiği
Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’yla Türkiye’nin farklı bölgelerinden 4
proje, 11 Milyon TL’lik desteğe hak kazandı. Kültür ve sanatın farklı disiplinlerine
odaklanan projeler, bulundukları bölgede yerel kültür politikalarının geliştirilmesine katkı sağlayacak.

Türkiye’de kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve belediyeler arasındaki diyaloğu ve işbirliklerini geliştirmeyi amaçlayan bir Avrupa Birliği projesi olan Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın birinci açık çağrı döneminde desteklenecek projeler belirlendi. Toplamda 11 Milyon TL değerindeki hibe, 4 farklı projeye verilecek. Desteklenecek projeler arasında, deprem bölgesinde âtıl bir yapının çocuklara ve gençlere yönelik disiplinlerarası bir kültür-sanat mekânına dönüştürülmesini hedefleyen bir proje yer alıyor. Sivil toplumun aktif rol alacağı bir festival oluşumu, dezavantajlı grupların kültür ve sanata erişimini artırmaya yönelik bir mekân dönüşüm tasarımı ve farklı şehirler arasında sanatçı değişimini teşvik eden bir program da destekten faydalanacak.
Ortaklaşa Hibe Programı’nın 24 Nisan-12 Temmuz 2023 arasındaki birinci açık çağrı dönemine, Türkiye’nin 7 bölgesindeki 33 şehirden toplam 121 proje başvurdu. Bu projelerde 10 büyükşehir, 6 il ve 71 ilçe belediyesi ortak olarak yer aldı. Değerlendirme Komitesi tarafından hibe başvuru rehberindeki kriterler doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucunda 4 projenin desteklenmesine karar verildi.

Ortaklaşa Hibe Programında Desteğe Hak Kazanan Projeler

  • Önce Çocuklar Derneği (Diyarbakır)
    Proje Ortağı: Kömür Belediyesi (Adıyaman)
  • Puruli Kültür Sanat Derneği (Ankara)
    Proje Ortağı: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi (Eskişehir)
  • Teos Kültür Sanat Derneği (İzmir)
    Proje Ortağı: Nilüfer Belediyesi (Bursa), Selçuk Belediyesi (İzmir)
  • Yayla (Gola) Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği (Rize)
    Borçka Belediyesi (Artvin)

Ortaklaşa Hibe Programı Değerlendirme Süreci
Ortaklaşa Hibe Programı’na yapılan proje başvurularından, hibe rehberinde belirtilen başvuru koşullarını karşılayan proje teklifleri, teknik değerlendirme sonrasında Değerlendirme Komitesi’ne iletildi. Tüm başvurular, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri M. Cemil Arslan, British Council Türkiye Sanat Direktörü Esra A. Aysun, Sivil Toplum Uzmanı Cengiz Çiftçi, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) Genel Sekreteri Rana Kotan ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdürü Görgün Taner’den oluşan Değerlendirme Komitesi tarafından değerlendirildi.

Değerlendirme tablosuna Ortaklaşa hibe başvuru rehberinden ulaşılabiliyor.
Ortaklaşa Hibe Programı İkinci Proje Çağrısı Nisan 2024’te Açılacak Ortaklaşa Hibe Programı, iki ayrı çağrı döneminde kültür-sanat alanına toplam 1,3 milyon avro hibe
desteği sağlayacak. Kültür-sanat odaklı sivil toplum kuruluşlarının, en az bir belediye ortaklığıyla başvurabilecekleri Hibe Programı’nın ikinci çağrı dönemi başvurularının Nisan 2024’te açılması planlanıyor.

Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Avrupa Birliği desteğiyle, Marmara Belediyeler Birliği (MBB) iştiraki ve EUNIC (Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri) Ankara ve İstanbul işbirliğiyle hayata geçiriliyor.
Program, Türkiye genelinde kültür-sanat alanını, STK’lar ve belediyeler arasındaki işbirliklerini ortak projeler aracılığıyla güçlendirmeyi, kültür profesyonellerinin kültür politikaları ve yönetimi alanındaki gelişimlerini desteklemeyi, katılımcı yerel kültür politikalarının oluşmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.
Üç yıl sürecek proje kapsamında kültür-sanat odaklı STK’larla yerel yönetimlerin birlikte üretecekleri projelere 1,3 milyon avro hibe desteği sağlanacak. Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı; Öğrenme, Diyalog ve Hibe olmak üzere üç alt programdan oluşuyor.

Ayrıntılı bilgi için: ortaklasa.iksv.org

 

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz