2021-2027 yeni dönemi için 1.009 milyar avroluk bütçe tahsis edilen Avrupa Birliği Programı European Solidarity Corps (ESC) hakkında sıkça sorulan soruları sizler için derledik.
Neden EVS/ESC Projesine Katılmalıyım?
EVS/ESC, Avrupa Birliği tarafından sunulan uluslararası gençlik programlarıdır. Proje kapsamında konaklama, ulaşım ve başvuru masraflarınız (vize, sigorta vs.) karşılanmaktadır. Ayrıca gönüllü çalışmalarınız süresince sizlere bulunduğunuz ülke için belirlenen aylık cep harçlığı temin edilmekte ve o ülkenin halkı ile iletişiminizi kolaylaştıracak ücretsiz dil eğitimi de sağlanmaktadır.
Nasıl Başvurabilirim?
Başvuruya açık projeleri European Youth Portal adresinden inceleyebilir ya da sizler için Türkiye’ye açık olan projelerin çevirilerini yayınladığımız sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Kimler Başvurabilir?
18-30 yaş arası tüm gençler bir EVS/ESC projesinde gönüllü olmak için başvuruda bulunabilir. Eğitim seviyesi ve yabancı dil yeterliliği kriterler arasında yer almamaktadır.
Proje Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Projenin Süresi: 2 hafta ile 2 ay arasında süren proje kısa dönem, 2 aydan fazla sürecek olan bir proje ise uzun dönem olarak kabul edilmektedir. Kısa ve uzun dönem katılmış olduğunuz iki projenin süresi toplamda 12 ayı geçmeyecek şekilde iki farklı projede yer alma hakkınız vardır. Bu sebeple bu hakkınızı en uygun dönemlerde kullanmaya dikkat etmelisiniz.
Ülke: Öncelikle uzun projelerde yeni bir dil öğrenmek/dilinizi geliştirmek amacınız değil ancak aracınız olmalıdır. Ayrıca en çok tercih edilen ülkelere başvuruda bulunduğunuz zaman kabul alma şansınızın da aynı oranla azalacağını unutmamalısınız. Bu sebeple ülke özelinde başvuru yapmaktansa, ilgi alanlarınıza paralel görevleri tercih etmeniz proje süresince geçirilen zamandaki kişisel tatminini de artıracaktır.
Görev: Kabul aldığınız proje kapsamında gönüllü olarak çalışmalar gerçekleştireceğiniz bir “iş tanımı”nız olacaktır. Çalışmak istediğiniz alana dair bir arama yapabilirsiniz. “Project Topics” seçeneğinden sağlık, eğitim, demokratik katılım, çevre koruma, yaratıcılık, kültür, mülteci vs. başlıklarından motivasyonunuzun yüksek olduğu bir çalışma alanını seçmeniz haftada yaklaşık 30 saat çalışacağınız projeniz için belirleyici rol oynayacaktır.
Motivasyon Mektubu Nedir?
Motivasyon mektubu, karar vericilerin Neden Seni Seçmeliyiz? sorusunda aradıkları cevaplardır. Burada üzerinde durmanız gereken sorular:
- Neden bu projeyi seçtim?
- Bu projeden beklentilerim nelerdir?
- Projeye nasıl katkı sağlayabilirim?
çerçevesinde olmalıdır.
Avrupa Birliği Özgeçmiş Formatı Europass ile CV Nasıl Hazırlanmalı?
İngilizce Bilmiyorum…?
EVS/ESC gönüllüsü olmak için İngilizce yeterlilik şartı bulunmamaktadır. Ancak başvuruda bulunduğunuz CV ve niyet mektubunuzun İngilizce hazırlanmış olması gerektiğini unutmayınız.
Nasıl Gönderici Kuruluş Bulabilirim?
Gönderici kuruluş bulmak EVS/ESC sürecindeki en kolay adımlardan bir tanesidir. Türkiye’deki gönderen kuruluşların tümüne buradan ulaşabilirsiniz. Sol navigasyonda bulunan “Organisation Country” sekmesinden “Turkey” başlığını seçerek gönderici kuruluşları inceleyebilirsiniz.
İçerik Yöneticisi
EVS/ESC projelerinde yer almış gönüllülerin başarı hikayelerine ulaşmak için tıklayın.
Sizler de yazılarınızı paylaşmak için [email protected] mail adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.
AB-ilan.com yazar içerikleri kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.