Cuma, Nisan 26, 2024

Tek Kullanımlık Bir Dünyadan Sürdürülebilir Bir Dünyaya! Plastiksiz Temmuz

Fosil yakıtlardan elde edilen plastikler bir asırdan biraz daha eski bir tarihe dayanıyor. II. Dünya Savaşı’ndan sonra binlerce yeni plastik ürünün üretimi ve geliştirilmesi hızlanması modern çağda insanların plastiksiz yaşamın mümkün olmayacağını düşündüğü bir hale geldi. Plastikler, hayat kurtarıcı cihazlarla tıpta devrim yarattı, uzay yolculuğunu mümkün kıldı, hafif otomobiller ve jetler; yakıt ve kirlilik tasarrufu sağladı ve kasklar, kuluçka makineleri ve temiz içme suyu için ekipmanlarla hayat kurtardı.

Bununla birlikte, plastiklerin sunduğu kolaylıklar akıl almaz bir kullan-at kültürüne yol açtı. Bugün tek kullanımlık plastikler, her yıl üretilen plastiğin yüzde 40’ını oluşturmakta. Plastik torbalar ve gıda ambalajları gibi ürünlerin birçoğu sadece dakikalar ila saatler arasında kullanım ömrüne sahipken ancak yüzlerce yıl sonra çözünebiliyorlar. Son birkaç yıllık verilere göre dünyada yılda ortalama 100 milyon ton plastik üretiliyor ve bu plastiklerin sadece %9’u geri dönüştürülüyor.

Plastiksiz Temmuz hareketi de tam bu noktada farkındalık yaratmak amacıyla ilk kez 2011’de Batı Avustralya’da sadece bir avuç katılımcıyla başladı. O zamandan beri bağımsız bir kar amacı gütmeyen organizasyona ve 150’den fazla ülkede gerçekleşen bir etkinliğe dönüştü.

Plastiksiz Temmuz Nedir?

Plastiksiz Temmuz, milyonlarca insanı plastik kirliliğinin çözümünün bir parçası olmaya teşvik eden küresel bir harekettir. Bu hareket insanları farklı plastik türleri ve plastik piyasaya sürüldüğünde geri dönüşüm sisteminde neler olduğu konusunda eğitmeye yardımcı olurken tek kullanımlık plastik tüketimini azaltmayı hedefliyor.   

Plastiksiz Temmuz’a Nasıl Destek Verebilirsiniz?

  • Plastik gıda ambalajı tüketiminizi azaltın ve tekrar kullanılabilir alternatiflerini tercih edin.
    • Pipet
    • Plastik/Karton Bardak
    • Su şişesi
    • Streç Film
    • Poşet/Çanta
    • Çay poşeti
    • Diş Fırçası
    • Hijyen Ürünleri
  • Ayrıca buradan plastik kullanım anketini doldurarak nasıl daha az plastik atığı oluşturabileceğini öğrenebilirsin!

Plastik Kirliliğini Önleyecek Çözümler Geliştiren Sosyal Girişimler

Biolive

Biolive, çevreye ve insan sağlığına zararlı plastiklere alternatif olarak kullanılabilen ve zeytin atıklarından yapılan tamamen doğal biyoplastik granüller üreten bir biyoteknoloji şirketi. 

Komporize

Atık çay liflerinden geri dönüştürülebilir biyoplastik üreten biyoteknoloji şirketi.

Buğday Sapı Pipet

Hasat alındıktan sonra çoğunlukla yakılan, dolayısıyla da yaydığı çeşitli sera gazları sebebiyle iklim değişikliğinde rol oynayan buğday sapları, Buğday Sapı Pipet ile doğaya yararlı ürünlere dönüşüyor. Sadece birkaç dakika kullanıp attığımız plastik pipetlerin yaklaşık 500 yıl boyunca canlı yaşamını tehdit ettiği farkındalığıyla ve “Pipet değil, Buğday Sapı” motto’suyla yola çıkan girişim, SGS Sertifikalı ve Tarım Bakanlığı onaylı ürünüyle öne çıkıyor.

Less

Less, modern hayatı daha az atıkla yaşamanın mümkün olduğunu anlatma amacı doğrultusunda atıksız ürünlerle birlikte; yeniden kullanılabilir, sürdürülebilir ambalajlarda satın alınabilecek ürünler yaratıyor.

SuCo

SuCo; 2016 yılından beri Türkiye’de üretilen, tek kullanımlık plastik atığı önlemeyi ve matara kullanım alışkanlıklarını iyileştirmeyi hedefleyen, fonksiyonel ve sağlıklı bir su matarası.

Her zamanki gibi, bu alanda çalışan ve plastiksiz bir hayata destek verdiğini bildiğiniz sosyal girişimleri lütfen yorumlarda bizimle paylaşın!????

Kaynaklar

https://www.daysoftheyear.com/days/plastic-free-july/?timezone_offset=nan

https://www.mataramasu.co/pages/hikayemiz

BENZER İÇERİKLER