Çarşamba, Mayıs 1, 2024

Temel Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Bilgi Kitapçıkları Yayında

Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği, Depremden Etkilenen Gençlere Yönelik Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Konusunda Temel Bilgi Kitapçıklarını Yayımladı

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye (UNFPA Türkiye) Ofisi finansal desteği ile hazırlanan ve kapsamlı cinsellik eğitimi konularını kapsayan 10 temel bilgi kitapçığı hem dijital hem de basılı materyal olarak gençlerin cinsel sağlık konusunda bilgiye erişimini desteklemeyi amaçlamaktadır.

Kitapçıklar, cinsel sağlık ve üreme sağlığı, istenmeyen gebeliği önleyici yöntemler, regl döngüsü, cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar, beden, onay ve güvenli ilişkileri merkezine alan, bilimsel bilgiler doğrultusunda ve yaşa uygun bir şekilde tasarlanmıştır. Gençlerin bilinçli ve özgür bir şekilde karar verme süreçlerini, cinsel sağlıklarını ve esenliklerini güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Peki bu kitapçıklarda neler var?

1. İlk Cinselliğe Hazır mıyım?

Bu kitapçık gençleri, ilk cinsellik konusunda bilgilendirmeyi ve ilk cinsellik öncesi dikkat edilebilecek noktaları kapsamaktadır.  Ek olarak, gençlerin fiziksel ve duygusal olarak nasıl hazır hissedebileceklerine yönelik bilgileri kapsamaktadır.

Daha fazlası için tıklayın.

2. Cinsel Yolla Aktarılan Enfeksiyonlar (CYAE)

Bu kitapçık, en yaygın CYAE’ler konusunda bilgilendirme, test, tanı ve tedaviye yönelik bilgileri kapsamaktadır.

Daha fazlası için tıklayın.

3. HIV’i ne kadar biliyoruz?

Bu kitapçık, güncel bilgiler doğrultusunda HIV’i ele almakta, test, tanı ve tedavi konusunda detaylı bilgi sağlamaktadır;

Daha fazlası için tıklayın.

4. Gebelik Nasıl Oluşur?

Gebeliğin oluşum adımlarını anlatan bu kitapçık, gebelik belirtileri, gebelik testi ve gebelik sonrası süreçler konusunda bilgi sağlamaktadır.

Daha fazlası için tıklayın.

5. Gebeliği Önleyici Yöntemler Nelerdir?

Bu kitapçık istenmeyen ve/veya riskli gebeliğin ne olduğunu, kişiler üzerinden psikolojik ve fiziksel etkilerini anlatmaktadır. Bununla beraber, istenmeyen ve/veya riskli gebelikleri önleyici hangi yöntemlerin olduğunu ve güvenli düşük hakkında bilgiler sağlamaktadır.

Daha fazlası için tıklayın.

6. Güvenli Cinselliğin Adımları Nelerdir?

Bu kitapçık, cinselliğin ne olduğunu ve güvenli cinselliğin adımlarını anlatmakta, bu bağlamda cinsellikle onay ve güvenli iletişime dair bilgiler sağlamaktadır.

Daha fazlası için tıklayın.

7. Regl ve Regl Döngüsü

Regl konusunda önemli özet bilgileri sağlamayı amaçlayan bu kitapçık, regl ve regl döngüsü hakkında gençlere yönelik bir çerçeve sunmaktadır. Regl konusunda bilgi yetersizliği, reglin kötü, kirli, utanılacak, saklanacak bir durum olarak algılanması, aktarılan yanlış ve korkutucu bilgilerin reglin sağlıklı bir şekilde deneyimlenmesine engel olabilmektedir. Bu nedenle regl konusunda güvenilir bilgiye erişim oldukça önemlidir.

Daha fazlası için tıklayın.

8. İlişkilerimizi Nasıl Güvenli Bir Şekilde İnşa Ederiz?

Bu kitapçık, ilişkilerin biçiminden bağımsız kişilerarası iletişimin güvenli bir şekilde; ayrımcılıktan uzak, düşmanca tutum veya söylemlerin olmadığı, şiddetten arınmış, eşitlikçi; kişilerin fiziksel, duygusal ve entelektüel olarak güvende hissettiği bir şekilde deneyimlenmesine aracılık etmeyi amaçlamaktadır.

Daha fazlası için tıklayın.

9. Bedeni Tanımak

Bedenler çeşitlidir! Bedeni tanımak; fiziksel, psikolojik ve cinsel değişimleri anlamak kişilerin kendilerini daha güvende hissedecekleri bir alan oluşturmaktadır. Bu kitapçık, beden değişim aşamalarına, cinsel organlara ve üreme organlarına dair özet bilgiler sağlamaktadır.

Daha fazlası için tıklayın.

10. Korunmasız Cinsel İlişki Sonrası Ne Yapmalıyım?

Bu kitapçık, herhangi bir korunma yönteminin kullanılmadığı cinsellik sonrasında olası cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar ve gebelik konusunda alınabilecek önlemleri veya atılacak adımlara yönelik temel bilgileri sağlamaktadır.

Daha fazlası için tıklayın.

Bu kitapçıklar, Bizimaramizda.org web sitesinde yer alan bilgi oturumlarının özet ve temel bilgilerini yansıtmaktadır. İlgili konularda daha fazla bilgi için Bizimaramizda.org web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz