Türkiye’de Romanlara Yönelik Nefret Söylemlerine Karşı Mücadele Projesi
Romani Godi; insan hakları temelli izleme, raporlama, belgeleme, savunuculuk ve kampanya çalışmaları yürütür. Roman eylem planlarının izlenmesi, Romanların karşılaştıkları hak ihlallerinin raporlanması ve Romanlara hukuki destek verilmesi konularında yoğunlaşan çalışmalar yürütmektedir.
Çalışmanın Başlığı ve Amacı:
Hollanda Krallığı Büyükelçiliği İnsan Hakları Fonu desteği ve Romani Godi ile Avrupa Roman Hakları Merkezi(ERRC) ortaklığında “ Türkiye’de Romanlara yönelik Nefret Söylemine Karşı Mücadele Projesi” yürütülecektir. Projemiz geleneksel ve dijital medyada Romanlara yönelik nefret söylemlerini izleme, raporlama ve nefret söylemine yönelik karşıt söylem geliştirmek için hazırlanmıştır.
Gönüllü Kayıt Linki:
https://forms.gle/td1AF4spwkp1xdPn6
Projenin İçeriği:
Proje kapsamında 20 gönüllü seçilerek, öncelikli olarak kapasite güçlendirme atölyeleri düzenlenecek daha sonra medyada Romanlara yönelik nefret söylemine yönelik izleme ve raporlama çalışması yapılacaktır. Aynı zamanda hukuksal mücadele gereken durumlar ERRC’ye aktarılacak ve süreçler ERRC tarafından takip edecektir. Projenin toplam süresi 18 aydır.
Seçilecek gönüllüler ve sivil toplum temsilcileri ile birlikte tanışma toplantısı ve eğitim programı düzenlenecektir. Düzenlenmesi beklenen tarih Şubat ayının sonundadır.(Katılımcılar belirlendikten sonra tarih netleşecektir) Katılımcılarla toplamda 9 başlıkta atölyeler düzenlenecektir. Bu atölyelerden iki tanesi Şubat sonunda gerçekleşecek yüz yüze etkinlikte, kalan yedi tanesi ise Zoom Meeting üzerinden çevrimiçi bir şekilde gerçekleşecektir.
Düzenlenecek Atölye Başlıkları:
● Temel İnsan Hakları Eğitimi
● Hak Temelli Yaklaşım ve Yaygınlaştırma Eğitimi
● Nefret Söylemi, Nefret Suçu ve Roman Karşıtlığıyla Mücadele Eğitimi
● Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve yaygınlaştırılması
● Savunuculuk Eğitimi
● Kampanya Geliştirme Eğitimi
● Yerel, Ulusal ve Uluslararası Adalet mekanizmaları ve bu mekanizmalara erişim yöntemleri
● Yerel, Ulusal ve Uluslararası Eşitlik mekanizmaları ve bu mekanizmalara erişim yöntemleri
● Stratejik Davalama
Katılımcılar medyada Roman yönelik nefret söylemi ile ilgili izleme ve tarama çalışması yapacaktır. Yapılan tarama çalışmaları düzenli aralıklarla proje ekibi tarafından arşivlenip seçilen kayıtlar Hukuk Danışmanı ile değerlendirilecektir. Tespit edilen hak ihlalleri ile ilgili proje ekibi ve hukuk danışmanı tarafından periyodik olarak rapor hazırlanacaktır ve ERRC ile paylaşılacaktır.
Projenin sonunda ise tüm katılımcılar, çeşitli kurum ve sivil toplum örgütleriyle Nisan 2025’in sonunda kapanış toplantısı gerçekleştirilecektir.
Programa Kimler Katılabilir?
Bu proje Romanlara yönelik nefret söylemi ile mücadele etmeye istekli ve bu konuda kendini geliştirmeye ve Romanların hak ihlallerini anlamaya istekli kişiler için hazırlanmıştır. Katılım gönüllülük esasına dayanmaktadır ve katılımcılardan projenin gerektirdiği süreçlere katılımı beklenmektedir.
Katılımcılar, internet bağlantısına sahip olmak koşuluyla Türkiye’nin herhangi bir yerinden programa dâhil olabilirler. Katılımcıların çevrimiçi atölyelere ve yüz yüze düzenlenecek çalıştaylara katılım sağlaması beklenir. Proje kapsamında düzenlenecek Romani Godi ekibiyle önceden kararlaştırılan toplantı, seyahat, konaklama ve yemek gibi ilgili masraflar Romani Godi tarafından karşılanacaktır.
Katılımcılardan Beklenenler:
● Programda yer alan eğitimlerinin ve atölyelere etkin şekilde katılmak,
● Türkiye’de Romanların insan hakları meselelerini takip etmek, gündemine
almak ve Romanlarla ilgili yapılan içeriklerde nefret söylemi ile mücadeleye
istekli olmak.
Son Başvuru Tarihi: 10 Şubat 2023 saat 23.59