Çarşamba, Eylül 18, 2024

Türkiye’deki Gençlerin Sesini Dinleyin

British Council’in gerçekleştirdiği araştırmaya Türkiye’den 2500’ü aşkın genç katıldı.

5 Aralık’ta lansmanı gerçekleştirilen araştırmada, gençler Gündelik Yaşam, Sosyal Hayat, Geleceğe Yatırım, Kimlik, Siyaset ve Katılım… hakkındaki görüşleri ve ilginç sonuçları yer alıyor.

Araştırmanın ortaya koyduğu ilgi çekici bulgulardan bazıları şöyle;

Gençler, evliliği hem bağımsızlık hem de güvenlik için anahtar olarak görüyor. Evliliği; aşık olmak, bir hayat arkadaşına sahip olmak ve sağlam bir gelecek kurmak gibi alışılagelmiş sebeplerle tercih etmenin yanı sıra kendi evlerine sahip olmak, hayallerinin peşinden gitmek ve yaşamlarını kendi tercihlerine göre sürdürmek için bir çıkış yolu olarak da görüyor.

Gençlerin sosyal çevrelerinde farklı etnik, dini ve siyasi kimliklere sahip insanlardan oluşan geniş bir çeşitlilik bulunuyor. Fakat bazılarının Suriyeli mülteciler, Müslüman olmayanlar ve LGBT bireylerin bulunduğu gruplarla yakın ilişki kurmama eğiliminde olduklarına dair bazı işaretler de mevcut.

Gençlerin sanata ya da spora vakitleri yok. En yaygın aktiviteler arasında arkadaşlar, akrabalar ve komşularla ev, kafe, restoran veya parklarda buluşmak yer alırken müze, sanat galerisi veya tarihi mekanları ziyaret etmek, konsere veya tiyatroya gitmek gibi aktiviteler gençler tarafından pek tercih edilmiyor.

Gençler eğitime değer veriyor; ancak mevcut eğitim sisteminden memnun değil. 1’den 10’a kadar puanların yer aldığı bir ölçekte (1 en az memnun ve 10 çok memnun) eğitim sisteminin neredeyse tüm unsurları 5’in altında puanlanırken, sınav sistemi ise en az beğenilen unsur olarak ortaya çıkıyor. Gençlerin yarısı iyi bir eğitim almak için Batı ülkelerine gitmeleri gerektiğini düşünüyor. Yarısından çoğu gerek ulusal gerekse küresel iş piyasasında öne çıkmak için iyi derecede İngilizce bilmeleri gerektiğine inanıyor.

Araştırmanın akademik danışmanlığını İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ferhat Kentel ve Yeditepe Üniversitesinden Doç. Dr. Gülden Demet Lüküslü üstlendiler.

Araştırmanın akademik danışmanlarından Doç. Dr. Gülden Demet Lüküslü, “Bu bakış açısını değiştirmekle birlikte yalnızca toplumun ve gençlerin geleceğine değil, şimdiye – yani gençlerin gerçekten yaşamakta olduğu deneyimlere – odaklanmak da önemli. Gerçekten de, kendilerini yalnızca ailelerine değil, diğer yetişkinlere ve akranlarına da kanıtlamaları gerektiği için hayatlarındaki bu dönemin ne kadar zor ve stresli olduğu, gençlerin günlük yaşamları yakından incelenerek görülebilir.” dedi.

Araştırma’da bir çok ilgi çekici bilgi ve grafik bulunuyor. İncelemek için Brisih Council Türkiye web sitesini ziyaret edebilirisiniz.

 

 

 

BENZER İÇERİKLER