Bodrum Belediyesi Kültür Sanat Eğitim Spor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Bodrum Deniz Müzesi tarafından, “Halikarnas Balıkçısı” Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın gözünden, zihninden, misyonundan, vizyonundan hareket ederek merhaba sözcüğünü anlamlandırmak ve grafik-görsel dille simgeleştirerek, merhaba sözcüğünü logo tasarımı haline getirmek amaçlarıyla Merhaba Günü Logo Yarışması düzenleniyor.
Kimler Katılabilir
- 18 yaş ve üzeri herkes tüm Türkiye’den ve yurt dışından katılım sağlayabilir.
Bodrum Belediyesi Kültür Sanat Eğitim Spor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Bodrum Deniz Müzesi “Halikarnas Balıkçısı” Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın somut olmayan kültürel mirasına sahip çıkmaya devam ediyor. Yerel yönetim müze çatısı altında bu kez Balıkçı’nın sabah-akşam, gelip-giderken, girip-çıkarken her daim kullandığı “Merhaba” selamını uluslararası bir bakış açısıyla sahipleniyor.
Tüm dünyada, 1973 yılından beri her yıl 21 Kasım’da kutlanan “dünya merhaba günü”, aslında Balıkçı’nın çok çok önce diline pelesenk ettiği ve yaygınlaşması için elinden geleni yaptığı hayat mottolarından biriydi. Balıkçı’nın misyonundan, vizyonundan bağımsız kutlanan Dünya Merhaba Günü, belki de Balıkçı’nın uluslararası ilişkilerinin bir ürünüydü, bu konuda elimizde henüz bir dayanak yok, ancak Dünya Merhaba Günü’nün Balıkçı’nın öldüğü yıl kutlanmaya başlanması da ilginç bir ironi oluşturuyor.
Balıkçı’nın tüm dünya insanlarına, tüm hayvanlara, bitkilere, tüm yaşayanlara yönelik insancıl duruşunu yansıttığı merhabası daha fazla bilinmeyi, anılmayı, hissedilip yaşatılmayı hak ediyor. Bu amaçla Bodrum Deniz Müzesi olarak Halikarnas Balıkçısı’nın merhabasını logo tasarımı haline getirip her yıl doğum yıl dönümünde adına yapılan etkinliklerin temsilinde kullanmak istiyoruz.
Yarışmanın amacı, “Halikarnas Balıkçısı” Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın gözünden, zihninden, misyonundan, vizyonundan hareket ederek merhaba sözcüğünü anlamlandırmak ve grafik-görsel dille simgeleştirerek, merhaba sözcüğünü logo tasarımı haline getirmektir.
*Ücretsiz, serbest katılıma açık olarak düzenlenmiş bir tasarım fikir yarışmasıdır. Yarışmaya 3. maddede belirtilen koşullar sağlandığı taktirde eğitim ya da mesleki düzey gözetilmeksizin katılım sağlanabilmektedir.
Katılım Koşulları
- Yarışma, Bodrum Belediyesi ve Bodrum Belediyesi Kültür Sanat Eğitim Spor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi bünyesinde çalışmayan,18 yaşından büyük seçici kurul ve seçici kurulun birinci derecedeki yakınları dışındaki tüm profesyonel tasarımcılara ya da amatörlere açıktır.
- Yarışmaya her katılımcı en fazla üç (3) adet çalışma ile katılabilecektir.
- Çalışmalar tek sözcük Merhaba ve iki sözcük Merhaba Günü şeklinde kullanılacak bir düzenle tasarlanmalıdır.
- Merhaba sözcüğü ve Merhaba Günü söz seti, logotype (özgün yazı), tipografik, harf çıkışlı logo, harfleme (lettering) tasarımı biçiminde ele alınmalıdır.
- Büyük (MAJÜSKÜL) ya da küçük harf (miniskül) kullanımı, yarışmacının tercihine kalmıştır: Merhaba, MERHABA, merhaba vb. olabilir. Bu konuda özel bir talep yoktur.
- Çalışmalarda renk, teknik ve biçim yönünden herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak baskı, görüntüleme tekniklerinin, mecralarının sınırları da düşünülerek, herhangi bir yayında, medyada kullanılması gerektiğinde kayıp yaşamayacak nitelikte olmasına özen gösterilmelidir.
- Teslim edilen çalışmalar, Türk Patent Enstitüsü’nce daha önce korunmaya alınmamış ve tescil başvurusu yapılmamış olmalıdır. Seçici Kurul tarafından kopya olduğu anlaşılan eserler değerlendirilmeye alınmayacaktır. Yarışmanın sonucunda Seçici Kurul herhangi bir eseri, herhangi bir ödüle layık görmekle birlikte; bu yarışmadan önce ya da bu yarışma ile eş zamanlı, başka bir yarışmaya katıldığını veya yarışma sonucunun ilan edildiği tarihten önce yayımlandığının ya da eserin başkasına ait olduğunun ortaya çıkması durumunda, alınan ödülü iptal edebilir. Eğer ödül verilmiş ise, sahibinin ödülü derhal iade etmesi gerekir. Bu iptal durumu, diğer ödül almış ve/veya alamamış yarışmacılar bakımından, hiçbir anlamda talep hakkı doğurmaz. Değerlendirme kurulunun inisiyatifindedir.
- Bodrum Belediyesi Kültür Sanat Eğitim Spor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ya da Müze, yarışmaya katılan eserlerin ihtiyacı karşılamaması halinde ya da diğer herhangi bir nedenle seçilen eser ya da eserleri kullanmayabilir. Bodrum Belediyesi Kültür Sanat Eğitim Spor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, ödül kazanan tasarımları kullanma ve değiştirme hakkına sahiptir.
- Bodrum Belediyesi Kültür Sanat Eğitim Spor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, katılımcıların fikri mülkiyetle ilgili izinleri ve eser telif haklarıyla ilgili herhangi bir sorumluluk kabul etmez. Eserlerin özgün ve yarışmacının elinin/aklının ürünü olması gerekmektedir.
- Yarışmada seçilen tasarımın tüm fikri sinai, maddi ve manevi hakları Bodrum Belediyesi Kültür Sanat Eğitim Spor Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketine devredilmiş sayılır. Ödül alan tasarımın sahibi, kullanılacak olan amblem, sembol, simge, logotype, logo ya da çizimde hiçbir şekilde isim ve hak talebinde bulunamaz.
- Seçici Kurul, seçilen eserin sahibinden, eserin kullanım yerine uygun olması amacıyla eser üzerinde değişiklik yapmasını isteyebilir; bunun için Bodrum Belediyesi Kültür Sanat Eğitim Spor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından ödül tutarı dışında bir ödeme yapılmaz.
- Eserler, Seçici Kurul tarafından “yaratıcılık, özgünlük, uygulamadaki başarı, konuya/amaca uygunluk ve sosyal faydaya kattığı değer” kriterleri üzerinden değerlendirilecektir.
- Yarışmacılar, gönderecekleri tasarımlar için belirtilen ödül dışında, herhangi bir ödül veya ücret kesinlikte talep edemez, yaptıkları başvurunun ardından yarışmadan çekilemezler. Yarışmaya katılanlar, yarışma şartlarını ve Seçici Kurul kararlarının tamamını kabul etmiş sayılırlar.
- Yarışmaya birey ya da ekip katılımı serbesttir. Ekipler en fazla 3 kişiden oluşabilir. Ekip üyelerinin her birinin ilgili kategorinin koşullarına harfiyen uyması zorunludur. Ekip olarak katılım durumunda, ekipten bir kişinin, yetkisi yarışmayı düzenleyici kuruluş ile ilişkilerin yürütülmesiyle sınırlı olmak üzere ekip temsilcisi olarak belirtilmesi gerekir. Ekip temsilcisi ekibindeki üyelerin bilgilerini sisteme girmelidir. Yarışmaya katılan ekiplerin üyelerinin her biri, düzenleyici kuruluşa karşı ortaklaşa ve zincirleme olarak sorumludur.
- Logo tasarımının üzerinde katılımcıya ait isim, imza ve ayırıcı işaret bulunamaz. Bu tip ayrıştırıcı unsur bulunduran çalışmalar yarışma dışı bırakılacaktır.
- Bu koşullara uymayanlar, çalışmalarını/tasarımlarını teslim etseler bile yarışmaya katılmamış sayılır.
Yarışmacıdan İstenenler
- Katılımcılar, çalışmalarını 10 MB’yi geçmeyecek biçimde, tek bir yatay A4 PDF dosyası halinde yarışmanın web sitesinde açıklanan sistem bağlantısı üzerinden yüklemelidir ve sistemin belirttiği teknik özellikleri gözetmelidir. PDF belgenin adı da dahil olmak üzere, üzerinde kullanıcı adı, site uzantısı vb herhangi bir yerde katılımcı kimliğini ifşa edecek bir bilgi yer almamalıdır.
- Yüklenen dokümanlara yatay A4 PDF formatında hazırlanmış, en çok iki A4 sayfası uzunluğunda, 1000 kelimeyi aşmayan bir metin eklenebilir. Yapılan çalışmada anlatılmak istenen ya da Merhaba sözcüğü ile birlikte kullanılacak Günü sözcüğünün nasıl yer alacağı örneklenebilir.
- Yüklenen dokümanların dijital isimlerinde ve içeriklerinde proje sahiplerinin kimliğini belli eden herhangi bir işaret bulunması yasaktır.
- Çalışmaların sisteme yüklenmesi katılım şartıdır.
Dereceler
Birincilik Ödülü: 40.000 TL
İkincilik Ödülü: 30.000 TL
Üçüncülük Ödülü: 20.000 TL (Ödül Sponsoru: SCA YACHTING)
Mansiyonlar
Birinci Mansiyon: 15.000 TL
İkinci Mansiyon: 10.000 TL
Üçüncü Mansiyon: 5.000 TL
Özel Ödüller
İsmet Kabaağaçlı Özel Ödülü: 10.000 TL
Prof. Şadan Gökovalı Özel Ödülü: 10.000 TL
Son Başvuru Tarihi: 2 Şubat 2024
Sonuçların Açıklanma Tarihi: 1 Mart 2024
Detaylı bilgi ve başvuru için tıklayın.