Cumartesi, Ekim 12, 2024

Motivasyon Mektubu Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Motivasyon Mektubu Nedir?

Motivasyon mektubu; CV ile birlikte ilgili kuruma gönderilen, başvuruda bulunulan programa (iş, staj, proje, gönüllülük vb.) ait motivasyonun gerekçelendirildiği metindir. Karar vericilerin Neden Seni Seçmeliyiz? sorusunda aradıkları cevaplardır. Kısa, öz ve samimi düşünceler ile yazılması gerekmektedir.

Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?

Motivasyon mektubunuzu pratik şablona sahip olan Europass formatında düzenleyebilirsiniz.

Motivasyon mektubunuza başlamadan önce en üste güncel iletişim bilgilerinizi, başvuruda bulunacağınız kurumun iletişim bilgilerini ve tarihi yazdığınızdan emin olmalısınız.

Mektubunuza “To whom it may concern,” şeklinde ya da yetkili kişinin adını ve unvanına hitaben başlayabilirsiniz. 3 paragraftan oluşan mektubunuzun ilk paragrafını CV’nizin özeti olarak belirleyebilirsiniz. Burada kısaca kendinizi tanıtabilir ve eğitim durumunuzdan, profesyonel geçmişinizden bahsedebilirsiniz. İkinci paragrafta sosyal kimliğinizi öne çıkarabilir, güçlü yanlarınıza değinebilir ve hobilerinizi ekleyebilirsiniz. Bu noktada biraz kişiliğinize ve çalışma prensibinize dair spesifik bilgilere yer verebilirsiniz. Başvuruda bulunduğunuz program ile örtüşen özelliklerinizi, o alandaki bilgi ve tecrübeleriniz ile birlikte yazabilirsiniz. Bu bölümde kendinizi göstermeniz, diğer adaylardan öne çıkabilecek tüm yeterliliklerinizi belirtmeniz ancak ilgisiz hiçbir detaya da girmemeniz çok önemlidir. Dezavantajınız var ise, azınlık bir gruba dâhilseniz, herhangi bir şekilde programa katabileceğiniz çeşitlilik ve farklılığınız var ise ve bunun avantaj olabileceğini düşünüyorsanız bunu dile getirebilirsiniz.

Son paragrafta ise tüm bu özellik, yetenek ve başarılarınızı kurum ve ilgili program özelinde;

  • Neden bu programı seçtim?
  • Bu programdan beklentilerim nelerdir?
  • Programa nasıl katkı sağlayabilirim?

soruları etrafında özet olarak cevaplayabilirsiniz. Böylece programda aranılan özellikler ile sizin CV’nizin ve motivasyonunuzun örtüştüğünü de belirtmiş olursunuz. Geri dönüşlerini heyecanla beklediğinizi belirten bir kapanış cümlesi ile metninizi sonlandırabilirsiniz.

Motivasyon Mektubu Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyim?

  • Her başvuru öncesinde motivasyon mektubunuzu güncellemeniz gerektiğini unutmayın. Mektubunuzu hazırlamadan önce ilgili kurum ve program hakkında genel bir fikre sahip olmak adına ön araştırma yapmanız yerinde olacaktır. Böylece sizden beklenenler üzerine odaklanabilirsiniz.
  • Başvurduğunuz kurumun ismini ve adresini eklemeniz karar vericiler tarafından olumlu karşılanacaktır.
  • Uluslararası program ve kurumlara başvuruda bulunurken CV ve Motivasyon mektubunuzun İngilizce hazırlanması gerekmektedir.
  • Gençlik programlarında motivasyon mektubunuza video ve/veya fotoğraflar da ekleyebilirsiniz.
  • Kendinizi olduğunuzdan farklı göstermemeye dikkat edin. Abartıdan ve övgüden kaçınarak samimi, günlük ancak resmi bir dil kullanmaya özen gösteriniz.
  • İlgili başvuru ile örtüşen kilit kelimeleri kalın/bold yazabilirak öne çıkarabilirsiniz.
  • Son olarak yazım ve dil bilgisi hatalarınızı kontrol edip, motivasyon mektubunuzun 1 sayfadan uzun olmamasına dikkat etmelisiniz.

Lütfen her kuruma, her başvuruya özel motivasyon mektubu yazın, genel yazılmış, aynı içeriğe sahip matbu bir mektubu farklı kurumlara göndermeyin.

 

Simay Karaduman

İçerik Yöneticisi

AB-ilan.com yazar içerikleri kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz