Türkiye’nin Ceza İnfaz Sisteminde Hesap Verilebilirliğin Artırılması ve İnsan Haklarının İyileştirilmesi Alt-Hibe Programı başvuruları açıldı.
Arka plan
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bu proje, sivil toplum örgütlerinin (STÖ) hesap verebilirlik konusundaki eksiklikleri ele alma ve cezasızlıkla mücadele etme kapasitelerini güçlendirerek Türkiye’de insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün geliştirilmesi ve korunmasını desteklemeyi amaçlamaktadır. Penal Reform International ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği iş birliğinde yürütülen bu proje, etkili şekilde izleme çalışmaları yürütülmesi, ile işkence ve kötü muamele de dahil olmak üzere insan hakları ihlallerine maruz kalan kişilere destek sağlayarak ceza infaz sistemindeki koşulların ve bu kişilere yönelik muamelenin iyileştirilmesine odaklanmaktadır. Alt hibe faaliyetinin yürütülmesi yalnızca Penal Reform International’ın sorumluluğunda olacaktır.
Alt hibe programı, sivil toplum katılımı yoluyla hapishane reformlarının teşvik edilmesi ve yerel STÖ’leri yeniden entegrasyon ve hukuki destek ya da yönlendirmenin iyileştirilmesi de dahil olmak üzere mahpusları destekleyen yenilikçi çalışmaları yürütmeleri için güçlendirmek üzere tasarlanmıştır.
Hedef:
Alt-hibenin Genel Hedefi:
Sivil toplumun katılımı yoluyla hapishane reformlarının desteklenmesi.
Spesifik Hedefler:
- Yerel STÖ’leri mahpusların hakları ve yeniden entegrasyonu konusunda destek sağlamaya teşvik etmek.
- Savunuculuk, hukuki destek eğitimi ve kamuoyu bilinçlendirme çalışmalarına odaklanmak.
- Bu çalışmalar yoluyla yaklaşık 350 mahpusa ulaşılması.
Uygunluk Kriterleri:
Uygun Kuruluşlar:
Hibe almaya hak kazanabilmek için başvuran kurumların aşağıdaki kriterleri karşılaması gerekmektedir:
- Yasal statü: Başvuran kurumların Türkiye mevzuatına uygun şekilde kâr amacı gütmeyen sivil toplum örgütü olarak kayıtlı olmalı ve tüzel kişiliğe sahip olmalıdır.
- Asgari faaliyet süresi: Başvuran kurumlar en az üç yıl önce kurulmuş olmalıdır.
- Uzmanlık ve kapasite: Başvuran kurumların proje yönetimi konusunda ceza adaleti, insan hakları veya sosyal rehabilitasyon konularında uzmanlığı olması beklenmektedir.
- Paydaş ilişkileri: Hapishane yetkilileri ile geçmiş işbirliği ya da mevcut ilişki tercih sebebidir.
- Organizasyonel kapasite: Önerilen faaliyetleri etkin bir şekilde uygulamak için yeterli kurumsal kapasite.
Uygun Faaliyetler:
Alt-hibe için uygun çalışma konuları aşağıdaki gibidir:
- Hukuki destek: Hak ihlalleriyle mücadele ve hapishanede işkence vakalarının ele alınması.
- İzleme faaliyetleri: Hapishane ziyaretleri yapılması, masa başı izleme veya uygulanabilir tavsiyeler içeren analitik raporlar hazırlanması.
- Savunuculuk kampanyaları: Hapishane koşullarının iyileştirilmesine yönelik yasa ya da politika reformları yapılması için kampanyalar ve savunuculuk faaliyetleri yürütmek.
- Kapasite geliştirme vb. çalıştaylar: Mahpus ve mahpus yakınlarına yönelik, hakları ve yeniden entegrasyon süreçleri hakkında atölye çalışmaları ve eğitimler sunmak.
- Farkındalık artırma çalışmaları: Hapishanelere ilişkin sorunlara dikkat çekmek için çalışmaların yayınlanması, etkinlikler düzenlenmesi ve bilgilendirme materyallerinin dağıtılması.
- Yeniden entegrasyon desteği: Topluma yeniden entegrasyon programları ile sanatsal ve kültürel faaliyetlerin teşvik edilmesi.
- Adalete erişim hizmetleri: Mahpuslara yönelik hukuki destek ve savunuculuk.
Toplamda 7 kuruma alt-hibe verilecektir. Seçilen kurumların PRI’ya üç ayda bir teknik ve mali raporlama (destekleyici belgeler ile birlikte) sunmaları gerekmektedir. Raporlama sadece İngilizce yapılacaktır.
Hibe miktarı: €5,000 to €20,000.
Proje Süresi: 12 – 24 ay arası
Takvim:
- Duyuru tarihi: 15 Ocak 2025
- Konsept not için son tarih (1. Aşama): 15 Şubat 2025
- 1. aşama sonuçlarının açıklanması: 28 Şubat 2025
- Tam başvuru için son tarih (2. Aşama): 31 Mart 2025
- Nihai sonuçların açıklanması: 15 Nisan 2025
- Önerilen proje başlangıç tarihi: 1 May 2025
Bu çağrı Penal Reform International ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği iş birliğinde yürütülen proje kapsamında gerçekleştirmektedir ancak alt hibe faaliyetinin yürütülmesi yalnızca Penal Reform International’ın sorumluluğundadır.
Başvuru yönergesi: Başvurular elektronik ortamda İngilizce olarak aşağıdaki e-posta adresine gönderilmelidir: [email protected]. Çağrıya ilişkin sorular 5 Şubat’tan önce aynı e-posta adresine gönderilebilir ve beş iş günü içinde yanıtlanacaktır.
Eksik veya geç başvurular dikkate alınmayacaktır.
Bu teklif çağrısı, özellikle merkezlerden uzak bölgelerdeki STÖ’leri, Türkiye’nin ceza infaz sistemindeki hesap verebilirliğe dair eksiklikleri gidermek ve insan haklarının korunmasını teşvik etmek için güçlendirmeyi amaçlamaktadır.
Detaylı bilgi ve başvuru için aşağıda bulunan ek dosyaları inceleyebilirsiniz: