2024 Küresel Öğrenme ve Beceri Trendleri Raporu Yayınlandı!
Hızlı teknolojik gelişmelerin ve gelişen iş ortamlarının olduğu bir çağda, bu rapor küresel öğrenmeyi ve beceri gelişimini şekillendiren temel eğilimleri ele alıyor. Dijital okuryazarlığın yükselişinden uzaktan eğitimin dönüştürücü etkisine kadar, birbirine bağlı bir dünyada eğitimin ve mesleki gelişimin dinamik ortamında ortaya çıkan sonuçlara göre almanız gereken eğitim ve sertifika konuları:
- Proje yönetimi: Dağınık ekiplerin hedeflerine ulaşabilmesi için karmaşık işlevler arası çalışmayı destekler. Scrum ve Agile gibi çerçeveler, bu kilit alanlarda sertifika almayı ve becerileri doğrulamayı öğrenmenin yanı sıra, en çok öğrenilen beceriler arasında belirgin bir şekilde yer alır. Günümüz iş dünyasında proje yöneticilerine artan bir ihtiyaç var; ekipleri uyumlu hale getirir, verimli ve şeffaf süreçler yaratır. Tüm bunlar, iş yerinde bu becerilere neden artan bir ihtiyaç duyulduğunu açıklıyor; proje yönetimi istihdamının 2019 ile 2030 arasında dünya çapında %28 artacağı tahmin ediliyor. Proje Yönetimi alanında ücretsiz online eğitim alabileceğiniz adresleri inceleyebilirsiniz.
- Finansal sertifikasyon ve bulut muhasebe araçlarına odaklanmak: Sertifikalar aracılığıyla doğrulanabilir beceriler kazanmak, diğer alanlarda olduğu gibi finans ve muhasebe alanında da önemlidir; bu nedenle Chartered Financial Analyst (CFA) sertifikası üst sıralarda yer almaktadır. Öğrenciler, muhasebe faaliyetlerini bulutta sürdürmek için SAP‘nin araçlarını kullanmaya önem veriyor.
- Tedarik zinciri süreçlerini ve lojistiğini uyumlu hale getirmek: Sistem mühendisliği ve Kaizen süreçleri kolaylaştırmak ve oluşturmak için popüler yöntemlerdir.
- Çok uluslu kuruluşlar için aynı dili konuşmak: Ekiplerin çaba ve hedefleri uyumlu hale getirmek amacıyla etkili bir şekilde iletişim kurabilmeleri çok önemlidir. İngilizce dil sertifikaları ve bunları geçmek için gereken becerileri hazırlamak da üst sıralarda yer alıyor ve bunu diğer küresel diller izliyor. İngilizcenizi ücretsiz geliştirmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.
- Kişiselleştirme: Müşteri etkileşimlerinin kritik bir unsurudur. Etkileşimi ve marka bilinirliğini artırmaya yardımcı olur. Dijital deneyimler, müşteri ilişkilerinin kişiselleştirilmesinde temel öneme sahiptir; reklamcılık, sosyal medya ve PR’ın neden öğrenme tüketiminde artış görülen pazarlama becerileri olduğunu açıklamaktadır. Pazarlamacılar da dijital stratejiye, reklama ve ölçüme odaklanıyor. Satış yapma becerileri ve bunu yapmak için temel teknolojilere odaklanılmaktadır. Satış ve Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) yazılım devleri SAP ve Salesforce’u güçlendiren konular üst sıralarda yer alıyor.
- Veri, uygulama geliştirme ve bulut bilişim uzmanlığıyla değişimin hızına ayak uydurmak: Bulut bilişim konularında ustalık ve bu ustalığın Amazon Web Services (AWS) veya Microsoft Azure gibi bulut bilişim platformlarında sertifikalar kazanarak gösterilmesi, teknoloji ekiplerinin altyapıyı ölçeklendirmesine, verimliliği artırmasına ve bulut yatırımlarından en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olur. Yazılım, BT ve veri bilimi ekipleri Python, SQL, JavaScript ve React gibi geleneksel geliştirme dillerini ve web çerçevelerini kullanmaya devam ederek bu becerileri en çok öğrenilen teknik konular arasına yerleştiriyor. Microsoft Playwright ve Tricentis Tosca gibi önde gelen teknik beceriler, yazılım geliştirme yaşam döngüsünün artan otomasyonunu destekliyor. Ayrıca Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure ve Google Cloud gibi genel bulut sağlayıcıları, kuruluşların teknik altyapıyı bölgeler arasında ölçeklendirmesine ve müşteri talebine uyum sağlamasına olanak tanır.
- Siber güvenlik becerileri işletmeleri korur ve müşteri güveni oluşturur: Kuruluşlar siber güvenlikle ilgili en iyi uygulamalara yatırım yapıyor ve çalışanlarını özel bilgileri ve müşteri bilgilerini koruyacak donanıma sahip olmaları için ilgili sertifikaları almaya teşvik ediyor.
- Akıllı iş kararları verilerle başlar: Microsoft Power BI ve Tableau gibi temel veri analizi becerileri ve araçları, teknik ve teknik olmayan ekiplerin benzer şekilde veriye dayalı kararlar almasına olanak tanır. Şirketler daha fazla veri üretirken aynı zamanda daha fazla veri aldıkça, veri kaynaklarının ve depolamanın düzgün bir şekilde yönetildiğinden emin olmaları gerekiyor. Bu olgu, veri mühendisliği ve veri kalitesi yönetimi öğreniminin büyümesini açıklıyor.
- Mükemmel kullanıcı deneyimi tasarımla başlar: İyi tasarlanmış bir müşteri deneyimi, ister yazılım ister üretilmiş ürünler oluşturuyor olsun, ürün ekibinin başarısının ayrılmaz bir parçasıdır. Bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı ve geometrik boyutlandırma ve toleranslandırma (GD&T) yöntemleri gibi fiziksel ürünlerin yaratılmasına yardımcı olan beceriler, endüstriler genelinde artıyor. Figma, Canva ve DaVinci Resolve gibi tasarım ve video prodüksiyon araçları, profesyonel olmayanlara profesyonel düzeyde yetenekler sunarak en küçük ekiplerin en yüksek kalitede işler üretmesine yardımcı olur.
- Test ve otomasyon araçları yazılımın güvenilirliğini ve verimliliğini sağlar: Şirketler hız ve kaliteyi artırmak için DevOps yöntemlerini geliştirdikçe, yazılım testi ve otomasyon araçlarındaki beceriler popülerlik kazanıyor. Web geliştirme becerileri, belirli programlama dillerini veya çerçevelerini kullanma yeteneğinin ötesine geçer; ancak Java, Python ve React, Udemy Business’ta en çok tüketilen web geliştirme konuları olmaya devam etmektedir.
Değişimin hızı, her zamankinden daha hızlı beceri geliştirmeyi gerektiriyor. ChatGPT ve üretken yapay zekâ buna örnektir. Bu araçlar Kasım 2022’de ortaya çıktı ve şu anda öğrenmede alışılmışın dışında bir büyüme görüldü. Reklamcılık da dahil olmak üzere dijital pazarlama stratejileri, öğrenme katılımında güçlü artışlar gördü. Bunun nedeni kısmen bu alanın üretken yapay zekâ kullanımı için verimli bir zemin olmasıdır.
Sertifikalar liderlere, ekiplerinin yeniliği teşvik eden araç ve metodolojiler hakkında derin bilgiye sahip olduğuna dair güven sağlar. Çalışanlar için bu sertifikalar kariyer gelişiminde önemli bir adımdır. Udemy Business, organizasyonları için en önemli konularda beceri ustalığını geliştirebilmeleri ve gösterebilmeleri için öğrencilere 150’den fazla sertifika hazırlık konusu sunar. Bu yıl sertifikasyon hazırlık kurslarında en büyük artış Google Cloud, siber güvenlik, proje yönetimi ve finansal analiz gibi konularda gerçekleşti.
Bu rapor için dünya çapında UDEMY BUSINESS’ın binlerce müşterilerinden gelen veriler analiz edildi. 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasındaki yıl için Udemy Business öğrencilerinin tüm kurs konularındaki toplam tüketimi hesaplandı.
Raporun detaylarına ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Udemy Business