Cuma, Nisan 19, 2024

IELTS Konuşma Bölümü Skorunuzu Yükseltmenin 8 Yolu

IELTS sınavının Konuşma bölümü size korkutucu gelebilir. Sınav öncesinde sarfettiğiniz çabalara güvenin, bu bölümü sınav değerlendirme uzmanına İngilizce seviyenizin ne durumda olduğunu gösterme açısından bir fırsat olarak değerlendirin. 

Bu yazıda Global IELTS uzmanımız Hazan Hayaloğlu IELTS sınavınızın Konuşma bölümünde başarılı olabilmeniz için sekiz öneri paylaşıyor. 

IELTS Konuşma (Speaking) bölümü nedir?

Önerilere geçmeden önce, Konuşma bölümünün 3 aşamasından bahsetmekte fayda var.

  • Birinci aşama: Kendinizle ve ailenizle ilgili soruları cevaplayacaksınız.
  • İkinci aşama: Sınav değerlendirme uzmanı tarafından verilen karttaki konu hakkında 1-2 dakikalık bir konuşma yapacaksınız.
  • Üçüncü aşama: Sınav değerlendirme uzmanı ile ikinci aşamada bahsedilen konu ile ilgili olarak daha kapsamlı bir görüşme gerçekleştireceksiniz.

Şimdi de Konuşma bölümündeki performansınızı yükseltmek için size vereceğim önerilere bakalım.

1. Rahat olun!

Çoğu yabancı dil öğrencisi, yabancı dilde konuşmanın en zor edinilen beceri olduğunu düşünebilir. Çünkü hatasız yapılar kurmanız, uygun kelime ve doğru telaffuzu kullanmanız, anadilinizden direkt çeviri yapmamanız, doğru mesajı iletebilmeniz, doğru üslübu bulmanız ve son olarak fikirlerinizi organize bir şekilde birbiriyle bağlamanız gerekir. Evet biliyorum oldukça zorlu bir durum!

Bütün bunları düşünürken rahatlamanız çok kolay olmayacaktır. Fakat unutmayın ki, sınav değerlendirme uzmanları sizin hatalarınıza değil, konuşmanızdaki olumlu yönlere odaklanırlar. Onların görevi yapamadıklarınızla değil, yapabildiklerinizle ilgilenmektir ve sizin rahat hissetmeniz için ellerinden geleni yapacaklardır. Bu bölümde bir arkadaşınızla kısa bir sohbet yapacakmışsınız gibi düşünün. Bütün olay iletişim kurmaktır ki, bu sizin zaten her gün yapmaya alışkın olduğunuz bir şeydir.

Ayrıca belirli konularla ilgili bilgileriniz test edilmemektedir. IELTS konuşma bölümü konuları sizin hayatınız, deneyimleriniz ve fikirlerinizle ilgilidir. Örneğin evcil hayvanınız, oturduğunuz bölge, en iyi arkadaşınız ya da işinizden bahsedeceksiniz. Çoğu insan kendinden bahsetmeye bayılır, o yüzden rahat olun ve elinizden gelenin en iyisini yapın. Bu bölümde doğru ya da yanlış cevap yoktur.

2. Cevaplarınızı uzatın

Uzun cevaplar vermek, ne kadar akıcı konuşabildiğinizi göstermeniz için bir fırsattır. Cevaplarınız için sebep sunmayı alışkanlık haline getirin. Eğer sınav değerlendirme uzmanı sürekli size ‘Neden?’  diye soruyorsa, bu yeterli açıklamada bulunmadığınız anlamına gelir. Akıcılık bu bölümün değerlendirmesinde 4 kriterden biridir ve akıcı olabilmek için konuşmanızın sektesiz olması gerekiyor. Çok konuştum diye endişelenmeyin!

Aşağıdaki tabloda akıcı konuşan ve konuşmayan birinin cevapları arasındaki farkı çok net görebilirsiniz.

Cevap Daha iyi cevap
Test uzmanı:  What is your favourite pet animal?

Aday: My favourite pet animal is a cat.

Test uzmanı: Why?

Aday: Because they are cute.

Test uzmanı: What is your favourite pet animal?

Aday: My favourite pet animal is a cat. I have always found myself drawn
to cats because of their independent nature. Unlike dogs, cats are low maintenance.
They don’t require a lot of space and they are cheap to feed. We can leave them alone
at home all day and they don’t panic or get lonely. They also make great company for
us because they are beautiful, purring, intelligent pets that love and entertain us every day.

3. Bir dakika hazırlık süresini çok iyi değerlendirin

Konuşma bölümünde verilen konu hakkında konuşacağınız ikinci aşamada, sınav değerlendirme uzmanı konuşmanızı hazırlamanız için 1 dakika süre verecek. Bu süreyi akıllıca kullanın!

Eğer konuya aşina değilseniz, hemen paniklemeyin. Hayal gücünüzü kullanarak bir hikaye yaratabilirsiniz ya da kendinizi başkasının yerine koyup hikayeyi onun perspektifinden anlatabilirsiniz. Örneğin bir spor müsabakasından bahsetmeniz gerekiyor ve sporla hiç ilgilenmiyorsunuz. Bu durumda kendinizi spora düşkün bir arkadaşınızın yerine koyabilirsiniz ve onun deneyimini kendi deneyiminiz gibi anlatabilirsiniz. Bu bölümde doğru ya da yanlış cevap diye bir şey yoktur. Sadece konuşma becerileriniz değerlendirilir.

Bahsetmeniz gereken noktalar soru kartının üzerinde bulunmaktadır. Bu yüzden verilen bir dakikalık hazırlık süresinde hemen konuyla ilgili anahtar kelimeleri not alın ki, sıkıştığınız anda hemen bu notlara başvurun. Cümle yazmaya çalışmayın, cümleler çok vakit alır. Kısa notlar alırsanız, göz gezdirmeniz kolaylaşır. İsterseniz konu ile ilgili değinmek istediğiniz başka noktaları da not alabilirsiniz çünkü söyleyeceğiniz şeyler bu uzun konuşma süresi içinde tükenebilir. İyi bir akıcılık puanı için çok fazla duraksamadan konuşmaya devam etmeniz gerekiyor. O yüzden bu notlar işinize yarayacaktır!

4. Ezberlemeyin!

Gerekli kelime bilgisi ve çok kullanılan kalıplarla kendinizi donatmanız faydalı olsa da, uzun cümleler ezberlemekten kaçınmanız önemlidir. Sınav değerlendirme uzmanları ezberlenmiş cevapları farketmek için eğitim almışlardır ve bu sebeple puan kaybedebilirsiniz.

Bunun yerine, kelimeleri konularına göre kategorize ederek öğrenmenizi önerebilirim. Mesela spor hakkında ya da filmler hakkında hangi kelimeleri kullanabilirsiniz? Bu yaklaşım aynı zamanda IELTS sınavının diğer bölümlerinde de yardımcı olacaktır. Kelime bilginiz ne kadar geniş olursa o kadar yüksek puan alırsınız.

5. Anlaşılır bir şekilde ve doğal hızda konuşun!

Konuşurken acele etmeyin. Hızlı konuşmaya çalışmak akıcılık skorunuzu yükseltmeyecektir; hatta bu daha fazla hata yapmanıza sebep olabilir. Bunun yerine, sakin kalın, anlaşılır bir şekilde ve doğal hızınızı koruyarak konuşun. Aksanınız konusunda ise endişelenmeyin. Bütün aksanlar IELTS sınavında hoş karşılanır. Sadece kelimeleri doğru telaffuz ettiğinizden emin olun.

6. Vazgeçmeyin!

Vazgeçme isteği uyandıracak üç tane yaygın durum vardır. Benim önerim; vazgeçmeyin!

Bu durumlardan birincisi kullanmak istediğiniz kelimeyi hatırlayamamaktır. Bu durumda uzun süre sessiz kalmaktan kaçının. Bu kelimeyi başka şekilde ifade etmeye çalışın ya da kelimeyi tarif edin.

İkinci olarak konuya aşina olmayabilirsiniz ya da o konu hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir. Eğer böyle bir durum olursa soruyu cevaplayabilmek için mümkün olduğu kadar yaratıcılığınızı kullanmaya çalışın. Kendinizi bu durumu deneyimlemiş başka birinin yerine koymak fikir üretebilmenize yardımcı olacaktır.

Üçüncü durumda ise, sınav değerlendirme uzmanının sorusunu anlamamış olabilirsiniz. Böyle bir durum olursa, soruyu açıklaması için soru sorabilirsiniz. Fakat tabii ki çok fazla soru sormaktan kaçının.

7. Kendi sesinizi kaydedin

Eğer anadili İngilizce olan biriyle pratik yapma şansınız yoksa, kendi kendinize pratik yaparak ilerleme kaydedebilirsiniz. Ama nasıl? Alıştırmalarınızı kaydedip kendinizi IELTS sınavının değerlendirme kriterlerine göre değerlendirebilirsiniz. Bunlar; akıcılık, kelime bilginizin genişliği, dil bilgisi ve telaffuzdur.

Eksik olduğunuz alanları belirlemek için kaydı tekrar dinleyin. Daha iyi kelimeler kullanabilir miydiniz? Konuşmanız ne kadar akıcıydı? Daha karmaşık dil bilgisi yapıları kullanabilir miydiniz? Telaffuzunuz nasıldı? Eksiklerinizi belirleyip daha iyi bir kayıt oluşturabilmek için çalışın.

8. Ne ile karşılaşacağınızı önceden bilin

IELTS sınavına ilk defa giriyorsanız, sınavın formatı ve değerlendirme kriteri ile ilgili bilgi edinin. Ne ile karşılaşacağınızı bilmek sizi gerçekten rahatlatacaktır.

Sınava girmeden önce aşağıdaki soruların cevabını bilmenizi tavsiye ederim.

  • Sınav ne kadar sürecek?
  • Kaç aşamadan oluşuyor?
  • Her aşamada ne yapmam bekleniyor?
  • Puanlama kriteri nedir?

Kaynak

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz